Practica la firmele private, o sansa in plus pentru studentii care isi cauta un loc de munca

Dată publicare: 03-04-2013 19:41
Dată actualizare: 06-04-2013 07:00


De ani buni, facultatile noastre scot someri cu diploma, de care fug toti angajatorii, pentru ca stiu de toate si nimic. Foarte putini sunt cei care reusesc sa patrunda pe piata muncii. Si prind, in general, job-uri fara legatura cu studiile facute.

Situatia s-ar putea schimba, pentru ca universitatile sunt obligate sa incheie parteneriate cu firmele private. Asa, studentii vor face practica pe perioada verii si vor invata o meserie.

La 21 de ani, Andrei este student in anul III la Energetica. Il pasioneaza si industria auto, asa ca a incheiat un parteneriat de practica la Renault. Este convins ca experienta pe care o va acumula aici ii va fi de folos in viitor.

In ultimii 3 ani, peste 400 de studenti din cadrul Politehnicii au facut practica in compania auto. O treime dintre ei au obtinut si contracte de angajare.

Tot in urma unui internship, Marian a obtinut o bursa in cadrul companiei Radox.

In cadrul stagiilor de practica, studentii primesc masa si cazare din partea companiei, dar si o bursa lunara, care poate ajunge la 1.000 de lei. Dupa cele 3 luni insa, doar cei mai buni se aleg si cu un contract de munca.

Firmele din IT sunt printre cele mai interesate sa atraga tineri, pe care sa-i specializeze apoi in productia de softuri, jocuri sau aplicatii.

Anul trecut, Ministerul Educatiei a modificat prin ordin de ministru statutul studentului, iar una dintre prevederi obliga universitatile sa incheie internshipuri cu firme private, in vederea efectuarii practicii pe timpul verii.

In stagiile de practica, studentii vor afla exact care sunt cerintele angajatorului, se vor specializa pe un domeniu si vor avea o sansa in plus pe piata muncii.

Aproape 200.000 de absolventi obtin in fiecare an o diploma de licenta, insa doar jumatate dintre ei o si folosesc pentru angajare.

Statisticile spun ca statul sustine cu ajutor de somaj peste 90.000 de tineri sub 25 de ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO