Povestea tinerei din Vaslui care a luat Bacalaureatul cu 9,96 dupa ce a nascut o fetita. "Am simtit ca am dezamagit"

13-07-2016 17:20


La doar 17 ani, Maria ne ofera o importanta lectie de viata. A nascut o fetita in ultimul an de liceu, dar, eleva de zece, nu a vrut sa intrerupa cursurile, si a fost sustinuta cu drag de familia ei.

Acum a reusit la Bacalaureat a treia pe judet, cu media 9,96. Toata suflarea comunei este mandra de performanta ei, iar fata mai are un vis: dupa ce se marita cu tatal copilasului, vrea sa devina arheolog.

In comuna Laza, la 20 de km de Vaslui o gasim printre flori, cu bebelusul in brate, pe Maria. Povestea ei, nu este a unei adolescente obisnuite. Pe cand avea doar 15 ani, a aflat ca a ramas insarcinata cu iubitul ei, cu doar un an mai mare. Speriata, la inceput nu a marturisit nimic familiei. Iar cand s-a aflat de spre sarcina, toata familia a infruntat gura lumii, si a sprijinit-o.

“Am ramas insarcinata si tot din voia lui Dumnezeu nu am renuntat la sarcina. Am cautat solutii sa pot merge la scoala. Nu am vrut sub nicio forma sa renunt sau sa inghet anul scolar, pentru ca apoi imi era greu sa revin in ritm. Am terminat clasa a XI-a cu 9,96.”

Recunoaste insa ca a fost greu sa ii spuna mamei sale. ”A fost dramatic, tragic. M-am simtit prost. Am simtit ca am dezamagit. Aveau alte asteptari si a aparut sarcina, a fost greu pt ca m-am marit deodata.

In decembrie, a venit pe lume Amelia Nicoleta, o fetita de 4kg. Bunica si-a luat rolul in serios si a preluat aproape toata ingrijirea copilei, pentru ca Maria sa termine cu bine liceul. Si fata, ambitioasa, eleva de zece, a terminat prima clasa a XII-a. Insa pregatirea pentru bacalaureat nu a fost usoara. Trebuia sa-si vegheze pruncul, sa-l spele si sa-l hraneasca, dar sa gaseasca timp si pentru studiu. Acum, culege roadele muncii ei.

Maria Palimaru: "Mai mult am invatat pentru simulare decat pentru Bacalaureat. Acum am repetat. Ce m-am stresat sa invat atunci intr-o saptamana la 3 materii, acum am invatat intr-o luna, usor, dupa un program bine stabilit. Ma asteptam sa fie mai greu, dar a fost destul de usor. Prima mea optiune a fost Istorie, la Arheologie, nu stiu daca pot face asta cu adevarat. Intervine si situatia financiara, din ce stiu nu e un domeniu platit."

Parintii si bunicul Mariei sunt topiti dupa fetita. Si nu regreta niciun moment ca i-au fost alaturi Mariei, in cele mai dificile momente, iar acum sunt mandri de reusita ei. "A nascut in vacanta de Craciun. Apoi a mers la scoala, nu a lipsit deloc de la scoala. Eu m-am ocupat de fata , ea a mers la scoala. Este o mamica foarte buna. Si o eleva buna, nu ca e copilul meu. De asta am sustinut-o, familia conteaza cel mai mult. Daca sunt alaturi de copii, totul va fi in regula.."

Profesorii de la scoala Mariei au si ei numai cuvinte de lauda:

Catalin Ignat, directorul liceul "Mihail Kogalniceanu" Vaslui: "A devenit mamica in acest an scolar, lucru care nu a impiedicat -o sa obtina rezultate deosebite. Ea a terminat clasa a XII-a pe primul loc, iar la Bacalaureat a obtinut media 9,96, a treia pe judet. A depus un efort deosebit. A fost sprijinita de parinti, de colegi, iar rezultatul ne-a incantat. O felicitam pe ea, pe parintii ei si speram sa faca o figura frumoasa si in invatamantul superior. "

" Este o fetita foarte desteapta, cu ambitie, vrea sa mearga mai departe si sa ajunga sus, unde isi doreste. Ii urez mult succes si realizari bune. Foarte mandra sunt de ea. A trecut printr-un impas mai greu. Am ajutat-o, am fost alaturi de ea”, spune o vecina.

VIDEO PROTVPLUS.RO