Greva generala a functionarilor din administratia locala, din cauza salariilor. Reactia Ministrului Muncii

12-07-2016 14:08


A fost greva generala in mai toate primariile si consiliile judetene din tara. Spre disperarea celor care au avut treaba pe la ghisee, peste 30 de mii de functionari publici au incetat lucrul.

Peste 30 de mii de functionari publici protesteaza: cer salarii mai mari, tichete de vacanta si norma de hrana. Asta dupa ce negocierile de saptamana trecuta dintre sindicalistii din administratia publica centrala si ministerul Muncii - au esuat.

Cei care au mers marti sa-si plateasca taxele si impozitele, sa scoata un certificat de urbanism sau sa inregistreze niste documente la primarie - au facut nervosi cale intoarsa. Desi au venit la locul de munca, pentru ca sunt obligati prin lege, functionarii publici au refuzat sa isi desfasoare activitatea, spre nemultumirea contribuabililor

Angajatii din administratia publica locala cer salarii mai mari cu 25% si sa li se acorde tuturor norma de hrana, si tichete de vacanta. Cateva zeci dintre ei s-au adunat in fata Primariei Capitalei sa protesteze.

"Cetateni care va asteptati la servicii publice, sunteti chinuiti si voi. Asta face statul: ne tine in mizerie pe noi ca sa aducem servicii mizerabile cetatenului", spun protestatarii.

Buzduga Pompiliu, vicepresedinte FNSA: "Sunt salarii pana in 1.300 de lei, un superior cu cel putin 20 de ani experienta pana la 1.300-1350. Avand aceste salarii am fost impinsi de la spate sa facem acest protest. Un expert asistent ia 1.100 de lei, cu studii superioare ajunge la 1.200-1300 in functie de vechime."

Saveta Petrisor este referent la taxe si impozite in comuna Ghioroc, din judetul Arad. Are studii postliceale, iar dupa 21 de ani de munca, castiga doar 1.220 de lei.

Petrisor Saveta, referent: "Munca cu omul e dificila, ar trebui sa fim retribuiti pe masura."

Acordarea voucherelor de vacanta si a normei de hrana pentru toti angajatii ar insemna un efort bugetar de 3,2 miliarde de lei. Asta in conditiile in care mai mult de jumatate din administratia publica locala nu reuseste sa-si acopere cheltuielile. Cat despre majorarea lefurilor:

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Aceasta crestere va fi posibila in legea de salarizare unitara, la care lucram. Le-am explicat ca anul acesta nu avem resursele bugetare pentru a face aceasta crestere."

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, le cere oamenilor rabdare si le promite ca toate revendicarile lor vor fi rezolvate in timp: "Noi credem ca din cresterea economica a anilor viitori vom putea din legea salarizarii unitare sa ducem si salariile din administratia publica locala la nivelul cuvenit. Trebuie sa fim chibzuiti."

Sindicalistii din administratia publica locala au de gand sa mearga pana in panzele albe pentru a obtine ce isi doresc. Au anuntat ca din 19 iulie vor intra in greva pe termen nelimitat daca nu vor ajunge la nicio intelegere cu ministerul Muncii.

VIDEO PROTVPLUS.RO