Povestea lui Costica Acsinte, fotograful ale carui poze din 1900 sunt readuse la viata. Cine este in spatele proiectului
Un fotograf din Baragan, care a facut cariera la inceputul anilor 1900, a devenit celebru in lume, dupa ce o parte din fotografiile sale au fost transformate de o artista din Australia.
Fotografiile lui Costica Acsinte din Slobozia au fost colorate si prelucrate in Photoshop, iar personajele puse intr-un context suprarealist. Australianca spune ca a fost fascinata de portretele romanilor, adulti si copii de la tara si a vrut sa le aduca la viata. A reusit, iar portretele se vand cu 200 de dolari bucata.
Cateva mii de poze ingalbenite de cei peste 100 de ani care au trecut nepasatori peste ele stau insirate la Muzeul Judetean Ialomita. Apartin marelui artist roman Costica Acsinte, care a surprins lumea prin obiectiv timp de 50 de ani, lasand in urma mii de placute fotografice cu oameni, moravuri ori locuri de alta data. Cu el, insa, a ramas o singura poza. Cezar Popescu, un alt artist roman, a aflat de aceste placute fragile in urma cu 8 ani si inceput sa colaboreze cu muzeul din Slobozia pentru a salva munca lui Acsinte.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"Unele dintre pozele lui trebuie sa recunosti si tu sunt extraordinare. Si daca nu face cineva treaba pe care o fac eu, placutele alea se deterioreaza extrem de repede", a spus Cezar Popescu.
In urma cu un an, artista australianca Jane Long a gasit cateva dintre pozele lui Costica Acsinte pe site-urile create de Cezar. Jane a cerut permisiunea sa le foloseasca si, prin munca ei, a reinviat personaje de mult pierdute in negura timpului.
"Am devenit fascinata de aceste imagini si personajele lor. Am vrut sa le aduc la viata. Dar, mai mult decat atat, am vrut sa le dau o poveste. Am vrut sa fie o oarecare ambiguitate asupra lor", a spus Caron Jane Long.
In urma lui, fotograful roman a lasat un tezaur urias. 5000 de placute fotografice au ajuns in siguranta la muzeul din Slobozia si alte 3000 sunt inca imprastiate prin judet. Iar acum, munca lui este readusa in atentia publicului de Jane.
Copii din Baragan, soldati sau cupluri de indragostiti au prins din nou viata prin viziunea artistei. Jane Long teleporteaza personajele din fotografiile lui Costica Acsinte intr-o lume aflata la marginea realitatii. Ideea ei a placut atat de mult incat, acum, o singura fotografie editata a ajuns sa coste peste 200 de dolari.
"Apreciez si creativitatea. Adica unele fotografii sunt wow, nu mi-ar fi trecut niciodata prin minte sa fac asa ceva", a spus Cezar Popescu.
Cand era tanar, fotograful Costica Acsinte a incercat sa devina pilot, insa nu si-a luat licenta. Apoi a participat ca voluntar la Primul Razboi Mondial, fiind inrolat in corpul de fotografi al armatei romane.