Ploile din acest an, o adevarata binecuvantare pentru cultivatorii de hamei
Criza si vremea capricioasa au bagat in faliment pe multi dintre agricultorii romani, dar pentru unii ploile in exces din aceasta vara au fost o adevarata binecuvantare.
Vorbim despre producatorii de hamei, unul dintre ingredientele esentiale pentru fabricarea berii, care anul acesta care au dat lovitura cu productii foarte mari.
Forfota mare in "tara" hameiului, adica in judetul Mures. Zeci de sezonieri lucreaza cat e ziua de lunga la recoltarea "aurului din bere", cum il numesc producatorii. Doi asociati au inviat traditia pe aproape 200 de hectare. Datorita climei prielnice aici gasiti cel mai bun hamei din Europa, se lauda cultivatorii.
Multi si-au deschis afacerea cu ajutorul fondurilor europene si nu au regretat.
Produsul final din 2010 pentru cei doi intreprinzatori: in jur de 150 de tone. La 4 euro kilogramul - asta inseamna 600.000 de euro pentru acest sezon. Dupa scaderea cheltuielilor de productie si intretinere si a salariilor rezulta un profit de cel putin 200.000 de euro pe an, spun producatorii.
Marile fabrici de bere de la noi preiau toata cantitatea din tara si spun ca pentru moment este suficienta, asa ca refuza exportul.
O buna parte din hameiul recoltat anul acesta se va duce si peste granita. Asa ca este posibil ca in berile cu eticheta straina pe care le gustati sa regasiti si hameiul romanesc.