10% pentru noi, restul pentru export. Asa se imparte productia de nuci
Romanii se uita lung la nuci in piete, din cauza tarifelor, dar italienii si nemtii le transforma intr-un ulei la mare cautare. Evident, ei platesc dublu pentru ele.
Problema celor care le cultiva: au pamant si clima ideale, dar nu si fonduri pentru recolte bogate.
Strainii sunt innebuniti dupa nucile romanesti, din care nu doar extrag ulei, ci le folosesc inclusiv in industria farmaceutica. Au aflat asta si producatorii nostri si nu s-ar da in laturi de la afacere, doar ca inceputul e cam greu.
Vasile Bota a plantat nuci pe doua hectare. Au trecut doar doi ani de cand a intrat in afacere, iar prima recolta o va obtine de abia dupa alti cinci. Pana atunci, trebuie sa se descurce singur cu intretinerea copacilor. Anul acesta trebuie sa investeasca in tratamente.
Pe piata europeana miezul de nuca se vinde cu 8-10 euro pe kilogram. In pietele din Romania, la jumatate de pret.
In judetul Mures sunt cultivate 70 de hectare. Potentialul ar fi insa de zece ori mai mare.
Acum, in Romania sunt cultivate cu nuci 1.460 de hectare, care dau o productie anuala de 3.500 de tone. Asta inseamna mai putin de 10% din suprafata pe care am putea-o exploata.