Pelerinajul Sf. Parascheva de la Iasi s-a incheiat. 100.000 de oameni au indurat frigul ore in sir pentru a ajunge la moaste
Zi de mare sarbatoare, la Iasi, unde credinciosii au praznuit-o pe Cuvioasa Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei. 100.000 de oameni s-au rugat pana seara la ramasitele sfintei si cateva mii au participat la slujba tinuta in aer liber.
Necajiti, bolnavi si adesea singuri cu necazurile lor, au venit cu speranta, la cel mai mare pelerinaj din tara. In lupta cu oboseala si frigul, unii au avut nevoie de ajutorul celor de la Crucea Rosie.
Ceremoniile inchinate Sfintei Parascheva au culminat cu liturghia solemna din fata Mitropoliei. Slujba a fost oficiata un sobor de preoti in frunte cu Inalt-PreaSfintitul Teofan.
In multime, pelerinii au participat la slujba cu lacrimi in ochi si cu nadejdea ca Sfanta Parascheva le va alina suferintele si ii va intari in fata necazurilor.
La randul format in fata moastelor Cuvioasei si ale Sfantului Nectarie Zavoratul, aduse din Cipru, se aduna necontenit noi si noi pelerini, cu povesti de viata impresionante. Pe toti, credinta i-a intarit in lupta cu oboseala si frigul patrunzator.
Printre pelerini se afla si bunica Parascheva, de 85 de ani. A venit din Bacau, singura, inca de miercuri, si a innoptat pana vineri in Mitropolie. Abia merge, cu un cadru metalic vechi si ruginit, dar se bucura ca azi isi serbeaza ziua la racla Cuvioasei, la care s-a rugat an de an pentru a-si mai putea misca picioarele.
Parascheva, pelerin: "Prin ploaie si vai de capul meu am venit, eram bolnava, nu ma ridicam din pat si daca nu umblam eram moarta, am credinta..."
Dupa Sfanta Liturghie, pelerinilor li s-au impartit 60 de mii de sarmale si 500 de litri de vin.
La randul catre racla cu sfintele moaste sunt acum aproape zece mii de pelerini. Coada se intinde pe mai mult de doi kilometri. Credinciosii au cateva ore de asteptare, pana sa ajunga la racla Cuvioasei.
In aceste momente toti pelerinii primesc de mancare: sarmale si vin, la praznicul Sfintei Parascheva. Nu s-a creat imbulzeala si atmosfera este linistita, mai ales ca nu mai ploua. Oamenii spun ca nu e asa de frig ca in zilele trecute.
Moastele Sfintei Parascheva - aduse la Iasi in 1641, in timpul domnitorului Vasile Lupu, sunt venerate de atunci an de an, si pelerinajul va anima centrul Iasi-ului tot weekendul, intrucat multa lume va veni si in weekend sa se inchine si sa se roage.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, pelerini, frig, Sfânta Parascheva, racla,
Dată publicare:
14-10-2016 07:54