Peste 33.000 de case din Romania, in pericol, daca zapada s-ar topi brusc. Avertismentele PAID
Temperaturile in crestere urmate de topirea brusca zapezii ar putea provoca peste 32.800 de daune la nivelul portofoliului de polite emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID), a caror valoare se va ridica la 115 milioane lei.
Estimarea a fost facuta pentru portofoliul de asigurari obligatorii existente, de peste 500.000 de polite. Insa probabil numarul constructiilor afectate ar fi mult mai mare, raportat la cele 8.000.000 de locuinte din Romania.
"In urma prognozelor meteo recente, care anuntau la un moment dat ca se asteapta o incalzire a vremii urmata de o topire brusca a zapezii, PAID a realizat cateva estimari cu privire la daunele ce ar putea sa apara, prin modelarea actualului portofoliu de polite PAD la riscul de inundatii. Portofoliul a fost structurat pe zona urbana si pe cea rurala, si pe politele incheiate pentru locuinte de tip A si de tip B", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, intr-o conferinta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, locuinta de tip A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Tipul B de locuinta este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
PAID a realizat scenarii separat pentru judetele din sud-estul tarii, cu expunere majora la riscul de inundatii ca urmare a topirii zapezii, si restul judetelor.
In Zona 1, cu expunere mare la riscul de inundatii au fost incluse 13 judete, si anume Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dimbovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si Vrancea.
"Pentru zona rurala din aceste judete, pentru locuinte de tip A, PAID a estimat o incidenta de aparitie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un numar total de 695 de daune posibil a se produce, a caror valoare totala a fost estimata la 2,43 milioane de lei. Pentru locuintele de tip B, PAID a luat in calcul o incidenta a daunei de15%. A rezultat astfel un numar de 17.032 de daune posibile, a caror valoare s-ar putea ridica la 59,61 milioane de lei", a spus Bulugea.
In aceleasi 13 judete cu risc ridicat in ceea ce priveste inundatiile, dar pe zona urbana, modelarea riscului a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 3%.
Calculele Pool-ului au aratat ca s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinte de tip A din mediul urban, a caror valoare s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei.
Pentru locuintele de tip B, modelarea riscului de inundatii arata ca s-ar putea produce 1.586 de daune, adica o incidenta de 5%, cu o valoare estimata de 5,55 milioane de lei.
"Pentru restul judetelor Romaniei, PAID a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 5% atat pentru locuintele de tip A, cat si pentru cele de tip B din zona rurala si una de 3% pentru locuintele situate in zona urbana. Pentru mediul rural se estimeaza aproximativ 7.900 de daune posibile, cu o valoare probabila de 27,5 milioane de lei. Pentru mediul urban, se estimeaza 4.400 de daune posibile, in suma de peste 15 milioane lei", a afirmat Bulugea.
Potrivit datelor PAID, compania gestioneaza putin peste 504.000 de polite care acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren.
Legislatia impune proprietarilor de imobile incheierea unei polite de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an. Valoarea asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.
Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera riscurile de cutremur, de alunecari de teren si de inundatii.
Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate. Fondul national locativ numara 8,39 milioane de locuinte.
La finele anului 2011, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), numarul politelor pentru locuinte (facultative si obligatorii) se ridica la 4,9 milioane. Intrebat despre volumul despagubirilor achitate de PAID, Bulugea a afirmat ca societatea a platit asiguratilor, in ultimele 18 luni, circa 330.000 lei pentru 101 dosare de daune, cele mai multe in Prahova, Harghita si Arad.