Perspective sumbre! Peste 30.000 de romani vor ramane fara loc de munca

×
Codul embed a fost copiat

Romania pare sa nu poata ocoli criza, iar multi romani simt deja asta pe propria piele. Prognoza nu este imbucuratoare in urmatoarele sase luni, iar companiile anunta deja disponibilizari.


Potrivit Guvernului, vor fi probabil 30.000 de oameni dati afara. Patronatele vorbesc insa despre o cifra de zece ori mai mare. In contextul crizei economice, sunt afectate mai ales companiile cu activitati de export. 

Cererea pentru produsele acestora a scazut semnificativ dupa ce multe economii dezvoltate au intrat in recesiune, asa ca liniile de productie stau acum pe loc.

Iar efectul nu se opreste aici deoarece undele de soc lovesc si in companiile mai mici care lucreaza pentru marile fabrici si combinate.

Totodata, la concedierile de pe plan intern se vor adauga si o parte dintre romanii care isi pierd locurile de munca din strainatate.

Citește și
Harta somajului in Romania
Cancerul somajului s-a raspandit in Romania! Vezi aici harta
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Autoritatile sustin ca cel putin o parte dintre acestia si-ar gasi un loc in domeniul infrastructurii care va beneficia de multi bani de la stat si de la Uniunea Europeana in urmatorii ani.

In timp ce unii salariati sunt trimisi in somaj sau sunt obligati sa mearga in concedii prelungite, prin rotatie, in alte parti din tara, ei isi pierd definitiv locurile de munca. 

In topul disponibilizarilor se inscriu orase ca Hunedoara, Targoviste sau Buzau si stau pe adevarate butoaie de pulbere Galatiul, Slobozia, Pitesti sau Resita.

La Ramnicu Valcea, conducerea combinatului Oltchim a gasit o solutie de salvare: majoritatea disponibilizatilor sunt pensionari ori sunt in curs de pensionare.

Cel mai grav afectat va fi judetul Mures, unde se estimeaza ca pana in martie 2009 vor fi dati afara aproape 3.600 de angajati. 

Urmeaza Iasiul, Clujul si Bucurestiul cu 1.600 de disponibilizari fiecare. Iar in judetele Dolj, Prahova, Timis si Arges vor fi trimisi acasa aproximativ 1.200 de omeni.

Domeniile afectate sunt tocmai cele care au crescut cel mai mult in ultima perioada si anume constructii, sectorul bancar si industriile.

Vom avea insa si domenii neafectate de recesiune si anume industria alimentara si domeniul juridic.

Potrivit ultimelor estimari ale comisiei nationale de prognoza rata somajului va fi de 4% la sfarsitul acestui an.

Vezi aici pe harta cum se raspandeste cancerul somajului!

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Noi disponibilizari la Cluj. 250 de persoane vor intra in somaj
Noi disponibilizari la Cluj. 250 de persoane vor intra in somaj

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a primit notificari pentru 250 de noi disponibilizari in urmatoarea perioada.

Cancerul somajului s-a raspandit in Romania! Vezi aici harta
Cancerul somajului s-a raspandit in Romania! Vezi aici harta

Chiar daca Guvernul si presedintia incearca sa calmeze populatia cu privire la modul in care este afectata Romania de criza economica, faptele reale dovedesc contrariul.

Furnizorii uzinei Dacia, afectati de inchiderea temporara a companiei
Furnizorii uzinei Dacia, afectati de inchiderea temporara a companiei

Dupa ce conducerea Dacia a anuntat trei saptamani de pauza, timp in care productia va fi oprita, o serie de firme furnizoare de materii prime vor face acelasi lucru.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record

Potrivit autorităților ungare, Dunăre a atins nivelul maxim în sâmbătă dimineața, la ora locală 07:00. Atunci ar fi măsurat în jur de 8,5 metri, iar polițiștii de aici estimau, vineri, o creștere de aproximativ 40-50 centimetri.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.