Cancerul somajului s-a raspandit in Romania! Vezi aici harta

Ultima actualizare: 01-10-2012 05:04

Chiar daca Guvernul si presedintia incearca sa calmeze populatia cu privire la modul in care este afectata Romania de criza economica, faptele reale dovedesc contrariul.

In toata tara au avut loc disponibilizari in masa ale angajatilor, insa totul s-a trecut sub tutela denumirii de "somaj tehnic'".

Astfel, in Cluj, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a primit notificari pentru 250 de noi disponibilizari in urmatoarea perioada.

Directorul Agentiei, Daniel Do, a declarat ca acestea se adauga celor 1.962 de disponibilizari anuntate de la 1 octombrie pana in prezent. Cauza este criza economica internaţionala care se reflecta la Cluj prin lipsa de comenzi.

Potrivit lui Daniel Don, cinci societati comerciale vor urma sa disponibilizeze 250 de persoane: 54 de angajati ai Copa Electronic, 37 de la Cominex Nemetalifere, alti 35 ai Elmet, producator de confectii metalice grele, 104 ai Bega Minerale si alti 20 ai Turnatoriei Metalul

In Brasov, compania Kraft Foods a anuntat ca va inchide fabrica de ciocolata de la Brasov. Toti cei 440 de angajati vor fi disponibilizati pana la sfarsitul anului viitor. Surse neoficiale declara ca toata productia se va muta in Bulgaria.

In Mehedinti, o fabrica cu sute de angajati, care produce podele pentru masini si care are contracte cu marii producatori europeni, a fost nevoita sa-si vanda marfa catre firme din alte domenii. Cel putin pentru moment, conducerea fabricii promite sa nu faca disponibilizari. Mehedinti este deja unul dintre judetele cu cele mai mari rate ale somajului din tara.

In Vaslui, peste 800 de oameni vor fi someri pana la sfarsitul anului. Fabricile unde erau angajati nu prea mai au pentru cine lucra. Disperati, cei care au ramas deja fara loc de munca se-nghesuie la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, ca sa-si faca dosarele de somaj. Unii nici nu si-au primit salariile pe ultimele luni.

Premierul Tariceanu considera ca situatia financiara va determina concedieri de personal si la companii care lucreaza in Moldova si sudul tarii, fara a se limita la regiunea de vest.

El a aratat totodata ca unele companii, precum Dacia, nu apeleaza la concedieri, dar isi intrerup productia deoarece vanzarile sunt afectate puternic de importul "masiv si salbatic" de masini second hand.

Dacia a anuntat, luni, ca va intrerupe productia in perioada 20 noiembrie - 7 decembrie, din cauza scaderii pietei interne si a pietelor de export, masura la care constructorul auto a mai apelat pentru alte patru zile, respectiv 30-31 octombrie si 13-14 noiembrie.

Adancirea crizei financiare si economice in luna octombrie duce la o scadere importanta a pietelor auto, inclusiv cea a Romaniei, arata constructorul auto.

Reprezentatii Dacia au anuntat inchiderea temporara a fabricii de la Mioveni pe motiv ca volumul vanzarilor a scazut in ultima perioada.


Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO