Pensia şi salariul nu vor mai putea fi cumulate la stat. Care sunt excepţiile

Dată publicare: 11-03-2021 19:00
Dată actualizare: 11-03-2021 19:49


Pensionarii care vor să muncească la stat până la 70 de ani trebuie să aleagă între salariu și pensia lunară.

Rămân însă, câteva excepții. Profesorii, medicii, invalizii și persoanele alese în funcții publice vor putea cumula cele două venituri. Măsura a fost anunțată de Ministrul Muncii, care spune că proiectul de lege va fi adoptat în lunile următoare.

Cei care ajung la vârsta de pensionare vor putea să opteze cu o lună înainte dacă vor să rămână salariați la stat până la 70 de ani ori se retrag, potrivit legii. De acum nu vor mai putea primi și pensie și salariu, decât dacă vor lucra în mediul privat.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Este o opţiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare şi în acelaşi timp aduce avantaje pe lângă faptul că rămâne persoana activă şi în câmpul muncii şi posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare. Vorbim, aşadar, despre un drept şi de o obligaţie. "

Amânat de mai bine de un an, proiectul de lege prezentat de ministrul Muncii prevede și excepții.

Potrivit documentului, cadrele didactice și medicii vor putea fi plătiți la oră, chiar și după vârsta de pensionare. În aceeași categorie intră și persoanele cu gradul 3 de invaliditate și cei care sunt aleși în funcții publice, până la terminarea mandatului.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau ai beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceştia se pot încadra, potrivit legii, pe durată determinată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani."

Sunt 120.000 de români care încasează în prezent și pensie și salariu. Aproape o treime dintre ei lucrează încă la stat și nu puțini sunt cei care primesc o pensie specială. Astfel, magistrații, polițiștii, jandarmii sau aviatorii, de exemplu, vor trebui să renunțe fie la salariu, fie la pensia specială.

Decizia inițială poate fi însă ulterior schimbată. Dacă cineva a optat pentru continuarea contractului de muncă și după vârsta de pensionare se poate răzgândi, iar pensia îi va fi recalculată.


VIDEO PROTVPLUS.RO