Pelerinajul Sf. Dumitru din Capitală a atins punctul culminant odată cu sosirea Patriarhului Kiril
Odată cu sosirea mai marelui Bisericii Ortodoxe Ruse, pelerinajul creştin de la Bucureşti a atins punctul culminant, mai ales că joi a fost Sfântul Dumitru.
Vineri, Patriarhul Kiril va participa la ceremoniile dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, dar şi la o slujba ”Te Deum” organizată cu ocazia împlinirii a zece ani de la întronizarea Patriarhului Daniel.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut din părinţi creştini şi a fost botezat în taină, în vremea împăratului păgân Diocleţian. Spre deosebire de ai lui, Dumitru, ajuns voievod, şi-a mărturisit tuturor credinţa în Isus. A fost martirizat, ucis de soldaţi cu suliţe. La câţiva ani după moarte, din trupul său neatins a început să curgă, se pare, o substanţă vindecătoare. De aceea i s-a spus Izvorâtorul de Mir.
În cinstea sa, au fost aşezate în faţa catedralei patriarhale patru relicve: o bucată de lemn provenit aparent din Sfânta Cruce, moaştele ierahului Nectarie şi ale lui Dimitrie cel Nou Basarabov, dar şi osemintele Sfântului Serafim. Născut acum 300 de ani, într-o familie înstărită din oraşul Kursk, s-a retras la 19 ani la mănăstirea Sarov, pentru a-şi împlini chemarea spre Dumnezeu.
Mărturiile vremii au consemnat că Serafim era extrem de convins neimplicării preoţimii în viaţă cetăţii, dovadă că a stat ani de zile sihastru, în rugăciune şi muncă a pământului din jurul chiliei sale. A primit mii de pelerini în adăpostul sau modest şi spunea că aceştia sunt bucuria lui. Asemăna câştigul sufletesc de pe urmă acestor întâlniri cu o investiţie la banca: trebuie să aduni virtuţile, să le depui, că pe un capital preţios, în fapte bune şi apoi să aştepţi dobânda nematerială, care nu va fi, zicea sfântul, de patru sau şase procente, ci de sută la sută, pentru fiecare rublă duhovnicească.
Una dintre învăţăturile lui pare a fi departe de ceremoniile puse la punct de succesorii săi. Tăcerea şi modestia, spunea monahul, sunt crucea pe care trimişii lui Dumnezeu trebuie să-şi răstignească patimile.
După încheierea pelerinajului Sfântului Dumitru, moaştele Sfântului Serafim vor fi dăruite comunităţii ruseşti din România.