Patru ore de sport pe saptamana in scoli. Ponta i-a cerut lui Pricopie sa vina cu un proiect

13-02-2013 14:10


Ministerul educatiei a revenit la sentimente mai bune fata de sport si, dupa ce a scos orele de educatie fizica in anii trecuti, acum vrea sa le dubleze.

Propunerea vine intr-un moment in care numarul copiilor care sufera de obezitate e in crestere. Problema e ca in majoritatea scolilor de stat salile de sport ori au fost transformate in sali de clasa, ori nu au echipamente.

Ca sa nu mai vorbim despre profesorii de sport care parasesc sistemul din cauza salariilor prea mici.

Statisticile arata ca aproape jumatate dintre elevi nu participa la orele de sport. Daca liceenii lipsesc nemotivat, elevii de scoala generala vin cu scutiri medicale sau explicati copilaresti.

Oficial, o ora de sport dureaza 45 de minute. Dascalii spun insa, cu mahnire, ca elevii fac doar 20 de minute de miscare.

Ministerul vrea sa dubleze numarul orelor de educatie fizica la clasele a V-a si a IX-a, insa deocamdata nu a fost stabilita programa.

Ce inseamna de fapt dublarea orelor de educatie fizica? Copiii vor sta mai mult la scoala, vom avea nevoie de mai multi profesori in sistem si in fiecare scoala ar trebui sa avem sali de sport corespunzatoare.

Cu aceasta problema se confrunta numeroase scoli.

"Avem o sala improvizata pe timpul iernii, intra si cate doua clase pentru ca scoala e mare", spune Petre Crasoveanu, directorul scolii nr. 146 "I.G. Duca" din Capitala.

Pe de alta parte, ideal ar fi ca toti elevii sa faca sport cat mai mult, pentru ca miscarea ii ajuta, nu le face rau, le transmit medicii. Parintii care sunt constienti de acest lucru, isi inscriu copiii de mici la centre de sport.

''Fiecare copil este inscris in cel putin 3 cluburi de miscare. Fac tenis de masa, inot, baschet, handbal, karate...'', spune Mioara Stoian, profesor privat de sport.

Proiectul initiat de ministrul educatiei a intrat in atentia Guvernului.

''Daca nu-i convingem pe tineri sa faca sport la scoala e mai greu sa-i convingem dupa ce termina scoala. Eu cred ca se poate si cred ca trebuie sa o facem'', a declarat Victor Ponta.

Daca propunerea va fi aprobata, orele de sport ar putea fi introduse in programa din toamna.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO