Romanii lucreaza mult, dar sunt de 6 ori mai ineficienti ca restul europenilor. Ce ar insemna 2 ore muncite mai putin vinerea
Angajatii romani ar putea castiga doua ore libere de la serviciu, fara sa le scada salariul.
Doi parlamentari propun ca vinerea sa fie oficial zi scurta, iar saptamana de lucru sa aiba 38 de ore in loc de 40.
Initiatorii sustin ca modificarea proiectului muncii ar putea duce la reducerea stresului, boala secolului 21. Toti ne dorim sa muncim mai putin, dar este o masura populista daca nu muncim si eficient, sustin reprezentantii patronatelor .
Doi parlamentari liberali propun modificarea Codului Muncii astfel incat programul de munca vinerea sa fie mai scurt cu doua ore.
Scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariatii in lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare saptamanal, dar nu in detrimentul productivitatii muncii.
Tanara: "Mi se pare o idee foarte buna, oamenii chiar au nevoie de mai mult timp liber si oricum vinerea toata lumea asteapta sa vina week-end-ul si doua ore in plus n-ar strica."
Femeie: "E bine, e foarte ok sa ai si putin liber! Conteaza,ca mai ai si tu treaba de facut acasa."
Femeie: "Daca ai mai multe ocupatii conteaza orice ora, timpul e important in ziua de azi."
Barbat: "In general se lucreaza chiar mai mult de 8 ore, depinde de situatie. Lucrez in IT si uneori trebuie sa stai mai mult peste program."
Potrivit unui studiu Eurofound, romanii sunt de sase ori mai putin productivi decat restul europenilor. Adica muncesc mult si din pacate, ineficient.
Corina Diaconu, specialist HR:"Romanii petrec foarte mult timp la munca, insa productivitatea e invers proportional cu timpul pe care-l muncesc efectiv. Ca atare, preocuparea ar trebuie sa fie in orele pe care le stam efectiv, fie 6 ore, fie un program normal de 8 ore, intr-adevar sa ne facem treaba si sa fim productivi."
Patronatele din Romania se opun propunerii legislative.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania: "E un proiect care urmareste sa fie popular, cei care l-au initiat. Nu au niciun fel de legatura cu situatia din economie si a activitatii concrete pe care firmele o desfasoara si a caracteristicii celor mai multe locuri de munca."
In favoarea proiectului lor, initiatorii au adus ca argument exemple din statele europene, cum ar fi Suedia, Franta si Germania, care au redus timpul de lucru si astfel au reusit sa creasca productivitatea muncii si calitatea vietii. Propunerea liberalilor se afla deocamdata in consultare publica la Senat si mai are mult pana sa ajunga la votul final.