Patriarhia romana in alerta: sunt prea multi preoti divortati!
Sfantul Sinod va analiza in sedinta din vara situatia clericilor divortati, vaduvi sau despartiti si recasatoriti care ocupa functii de conducere in administratia bisericeasca. Motivul?Ei nu mai pot ocupa aceste functii, pentru ca nu au "simtul familiei".
La inceputul acestui an, mai exact in luna februarie, Sfantul Sinod a hotarat ca toti clericii divortati, vaduvi sau despartiti si recasatoriti, precum si cei vaduvi si recasatoriti nu mai pot ocupa posturi de conducere in administratia bisericeasca la nivel de protopopiat, eparhie si patriarhie.
Problema este insa ca, in prezent, exista deja in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane peste 500 de preoti divortati, vaduvi sau despartiti si recasatoriti, dintr-un total de 16.000 la nivel national.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Conform hotararii Sfantului Sinod, ei nu mai pot ocupa post de preot paroh, care este post de conducere, nu pot promova in alte parohii, nu pot fi propusi si nu pot primi ranguri bisericesti, nu pot fi incadrati si nu pot functiona in invatamantul teologic, preuniversitar sau universitar, si nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta, decat cu observarea atenta a situatiei canonice si mentionarea acesteia in fisa personala.
"Fiecare ierarh va aduce la cunostinta Sfantului Sinod situatia cazurilor din eparhiile pe care le conduc si masurile luate. Vorbim de aproximativ trei la suta din preotii aflati in aceasta situatie, dar nu stim cati dintre ei ocupa posturi de conducere. Aceasta vom putea afla la urmatoarea sedinta a Sfantului Sinod care va avea loc in vara. Din pacate numarul preotilor care divorteaza a crescut si din acest motiv Sfantul Sinod a hotarat inasprirea pedepselor in astfel de situatii" - a spus parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei, citat de Mediafax.
Asa ca preotii care divorteaza si se recasatoresc vor fi sanctionati cu pedeapsa depunerii din treapta preotiei, adica nu vor mai avea voie sa slujeasca avand functie de conducere. Totodata, in zonele izolate unde exista in biserica un singur preot, acesta fiind paroh, si care se afla intr-o astfel de situatie, va trebui mutat la o alta biserica in care sa slujeasca sau va ramane in lacasul in care se afla, dar pe o treapta inferioara, fiind adus paroh un preot de la alta biserica, a mai spus Stoica.
Aceste sanctiuni nu se vor aplica in cazul in care preotul a fost parasit de sotie, are rezultate pastorale deosebite, dovedeste calitati misionar - pastorale si comportament bisericesc, are relatii bune cu credinciosii din parohie, are o pregatire teologica deosebita sau are copii in intretinere.
In functie de caz, el poate lucra in administratia bisericeasca, in activitati filantropice, in activitati cu caracter cultural-educational, in invatamantul de stat sau in posturi neclericale de cantareti bisericesti pentru a nu fi indepartati din cadrul bisericii, chiar daca nu mai slujesc la Sfantul Altar.