Ce facem in caz de cutremur. GHIDUL autoritatilor pentru a supravietui unei situatii de criza
Panica si gesturi necugetate. Asa reactionam atunci cand are loc un cutremur, indiferent unde suntem si cat de sigur este locul. Tocmai pentru a preveni starile de panica si a trece cu bine peste o astfel de experienta, autoritatile vin cu sfaturi utile.
Inainte de toate, oficialii ne recomanda sa ne pastram calmul pentru ca "panica poate produce victime". Alte sfaturi importante ar viza:
♦ Daca dormiti, asteptati cateva momente pentru a va orienta si apoi incercati sa va deplasati catre un loc sigur.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
♦ Sa nu parasiti locuinta deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa va surprinda pe scari, accidentandu-va.
♦ Protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa sau banca din clasa suficient de rezistenta spre a va feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale. Sprijiniti-va cu palmele de podea sau tineti-va cu mainile de piciorul mesei sau tocul usii spre a va asigura stabilitatea.
In lipsa unei astfel de posibilitati de a va mentine sub soc stabilitatea, va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos: cu palmele impreunate va veti proteja capul, iar cu antebratele pe lateral, fata.
♦ Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, dar daca puteti deschideti usa spre a preveni blocarea acesteia, in vederea unei eventuale evacuari dupa teminarea miscarii seismice si verificarea starii scarilor si a zonei de la iesire. Evitati aglomeratia.
♦ Nu alergati in strada sau pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur, feriti-va de versanti de unde pot cadea roci sau unde pot avea loc alunecari de teren.
♦ Daca seismul va surprinde in autoturism, opriti-va cat puteti de repede intr-un loc deschis, evitand cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si stati inauntru. Feriti-va de firele de curent electric cazute.
♦ Daca sunteti intr-un mijloc de transport in comun sau in tren, stati pe locul dumneavoastra. pana se termina miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usi1e, dar nu este indicat sa va imbulziti Ia coborare sau sa spargeti ferestrele. In metrou pastrati-va calmul si ascultati recomandarile personalului trenului, daca acesta s-a oprit intre statii in tunel, fara a parasi vagoanele.
♦ Daca va aflati intr-un loc public cu aglomerari de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, sali de sedinte) nu alergati catre iesire, imbulzeala produce mai multe victime decat cutremurul. Stati calm si linistiti-va vecinii de pe rand.
♦ Daca va aflati intr-o cladire cu mai multe etaje, identificati un loc sigur in apropierea dumneavoastra. NU folositi liftul sau scarile.
♦ Daca trebuie sa iesiti, alegeti-va cu atentie calea de evacuare.
♦ Daca sunteti prins sub daramaturi nu folositi focul deschis (lumanari, chibrituri, etc), ci o lanterna. Incercati sa va acoperiti gura si nasul cu o batista sau cu orice alt material textile si sa va semnalati prezenta folosind un fluier sau o lanterna. Loviti ritmic intr-o teava sau intr-un perete astfel incat echipele de interventie sa va poata localiza.
Ce ar trebui sa faceti dupa seism gasiti in documentul atasat.