Scenariul apocaliptic inaintat de cercetatori:Japonia ar putea fi inghitita de un val de 35 de metri

Dată publicare: 01-04-2012 16:43
Dată actualizare: 18-10-2012 07:22


Japonia

Un val gigant avand 35 de metri inaltime ar putea acoperi coasta japoneza, in caz de cutremur, spun oamenii de stiinta japonezi.

Acestia au revizuit in crestere previziunile lor privind eventualitatea unui tsunami dupa dezastrul din 11 martie 2011, relateaza AFP.

In cazul unui cutremur de magnitudine 9 provenind din zona seismica Nankai, la sud-vest de coasta Japoniei, portiuni mari din zonele de coasta ar putea fi acoperite de apa, valuri avand peste 20 de metri inaltime pornind dinspre Tokyo spre insula Kyushu (sud-vest), conform acestor oameni de stiinta care fac parte din cabinetul premierului.

In orasul Kuroshio, din prefectura Kochi (sud-vest), tsunami-ul ar putea atinge 34,4 metri inaltime, asa cum este calculat de catre cercetatori, conform unui raport facut public sambata seara.

Imaginile care te vor face sa-ti doresti sa locuiesti in spatiu! Uite cum arata planeta Pamant filmata din Statia Spatiala Internationala

Valul care ar lovi centrala nucleara Hamaoka - in prezent scoasa din functiune - din prefectura Shizuoka (centru), cu o inaltime maxima de 21 de metri, ar depasi barajul avand 18 metri ca inaltime si care este actualmente in constructie, conform oamenilor de stiinta.

Previziunile anterioare, care dateaza din 2003, sustineau ca nici o locatie din Japonia nu ar putea fi afectata de un val mai inalt de 20 de metri.

In timpul cutremurului din 11 martie 2011, avand magnitudinea 9, valuri de 15 metri inaltime au devastat regiunile de coasta din nord-est, ducand la moartea a 19.000 de oameni si provocand la centrala Fukushima cel mai mare dezastru nuclear dupa cel de la Cernobal (Ucraina), din 1986.

In raportul lor, cercetatorii japonezi subliniaza ca scenariul lor prezinta "cel mai rau caz de tsunami posibil" si ca aceasta situatie "are o posibilitate extrem de scazuta sa se adevereasca".

Guvernul va elabora masuri de urgenta bazate pe concluziile acestui raport.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO