Parcul Cișmigiu, sufocat de mizerie. Ornitologii le cer oamenilor să nu mai hrănească porumbeii

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Bănci murdare, miros urât și garduri care stau să cadă - așa arată acum cel mai vechi parc din București.

Cismigiul, clasat ca monument istoric, pare abandonat atât din cauza mizeriei lăsate de porumbei, ciori și de vizitatori, cât și din cauza nepăsării Primăriei Capitalei.

Pe de altă parte, ornitologii îi sfătuiesc pe oameni să nu le mai dea mâncare păsărilor, pentru ca ele să-și caute singure hrana în afara orașelor.

La intrarea în Cișmigiu, peste drum de Primăria Capitalei, ne întâmpină o mulțime de porumbei înfometați. În mai puțin de jumătate de oră, am surprins mai multe persoane care au venit să îi hraneasca.

Ovidiu Bufnilă, reprezentatul societății ornitologice: "Toată hrana asta ajunge să hrănească, de fapt, populația de șobolani și de șoareci. Și o să avem în continuare foarte mulți șobolani pentru că foarte mulți oameni încearcă să hrănească porumbeii.

Sunt păsări sălbatice, au paraziți, pot avea boli. Iar gripa aviară este de fapt o gripă care vine de la păsări. Am văzut imagini cu oameni care țineau covrigi în gură și încercau să atragă porumbeii să mănânce. Da. Așa se transmite gripă aviară la om."

Din păcate, puțini adulți sunt conștienți de acest pericol. Porumbeii sunt păsări sălbatice, dar s-au obișnuit în orașe, pentru că primesc hrană. Specialiștii spun că dacă oamenii nu le-ar mai da de mâncare, ei ar pleca spre câmp sau zone mărginașe.

In urma lor rămân aleile și băncile murdare. Că să îi alunge, Primăria susține că a montat dispozitive care emit unde sonore, dar porumbeii s-au intors.

Nu ei sunt, însă, cea mai mare problema în Cișmigiu, ci oamenii. Cetățenii uită de bunul simț când aruncă resturi în parc, iar Primăria uită de responsabilități pentru că lasă această grădină să ajungă într-un stadiu avansat de degradare.

Cismigiu este cea mai veche grădină publică a Bucureștiului, clasată că monument istoric de categorie A, adică de importantă națională.

Din păcate, însă, un loc simbol, podul, care arată ca și cum ar fi abandonat.

Povestea Cișmigiului s-a născut în secolul al 18-lea, când pe locul parcului a fost ridicată o cișmea. Inițial, a fost un loc mlăștinos, considerat un focar de infecție în mijlocul orașului.

Dar peisagistul Grădinilor Imperiale din Viena l-a transformat într-un parc feeric. Baltă mlăștinoasă a devenit un lac atractiv, iar în zona au fost plantați 30.000 de arbori. Unii dintre ei mai pot fi văzuți și astăzi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO