Avem prețuri record la pâine într-un an cu producție istorică de grâu. De ce nu se ieftinesc produsele de panificație
Estimările arată o producție istorică de grâu în România, în acest an. Pentru că este din belșug pe piață, făina a început deja să se ieftinească. Nu și pâinea, așa cum ar fi firesc.
Potrivit datelor europene, plătim cea mai scumpă pâine de când se fac monitorizările, iar prețul este în creștere. Producătorii dau vina pe taxe și pe utilități.
Piața este plină de marfă și, pentru a nu rămâne cu ea nevândută, morarii au redus prețul kilogramului de făină.
Subasi Hasan, proprietarul unei brutării: „Prețul a fost 1,5 lei, acum este un 1,42. Rămânem undeva cu 800 de lei pentru un camion de 10 tone, fără TVA”.
Reporter: Asta e ce câștigați!
Subasi Hasan: „Nu câștigăm, pentru că energia electrică s-a scumpit de la 1 iulie, combustibilul s-a scumpit de la 1 august, suntem în balanță.”
Drept urmare, ecoul ieftinirii se stinge repede, înainte ca produsele de panificație să ajungă la vânzare.
Costurile ascunse din prețul pâinii
Dintr-un kilogram de făină ies aproximativ 4 franzele de 300 de grame. Doar că făina, alături de celelalte ingrediente — apă, sare și drojdie — reprezintă doar 30% din prețul final al unei pâini, cel puțin în unele brutării. Așadar, este nevoie de ieftiniri mai substanțiale pentru ca, la final, să simțim și noi ceva la raft.
O franzelă clasică de 300 de grame care costă 3 lei în brutărie se împarte astfel: 70 de bani costă făina, un leu merge către plata personalului, iar 60 de bani reprezintă costul utilităților, chiriei și al celorlalte ingrediente. Mai rămân 70 de bani, adică profitul producătorului, în acest caz.
Procentele se schimbă în fabrici, unde sunt mai puțini angajați, dar mai multe mașinării care consumă mai mult curent. De asemenea, contează și adaosul pus pe lanțul de achiziție.
Paradoxul României: Producție mare, prețuri ridicate și importuri masive
Am ajuns să plătim, astfel, cea mai scumpă pâine de când se fac măsurătorile, potrivit datelor europene. O simplă franzelă costă 3 lei în medie, în timp ce sortimente mai sofisticate depășesc 10-15 lei.
Acesta este un paradox, având în vedere că suntem în topul țărilor cu cele mai bune producții de grâu din Europa. Însă piața e marcată de multe probleme, iar importul este doar una dintre ele. Importăm cocă, pâine congelată, dar și făină brută, iar asta dezechilibrează producția românească. O mare parte din făina de pe piață, de pildă, vine mai ieftin din Republica Moldova.
Viorel Marin, președintele Asociației Naționale de Morărit și Panificație: „Ajung aproape de prețul la care morarii români cumpără grâul din România. Și cantitățile sunt suficient de importante, astfel încât să blocheze capacitățile de morărit aproape pe întreaga zonă de est a țării. Au ajuns până la Pitești astfel de transporturi de făină, care au pus multe fabrici de morărit să își reducă sau să își suspende activitatea pe moment.”
Așa se face că, deși avem o producție agricolă de invidiat, ne vindem materia primă ieftin și importăm produse gata fabricate. Ultimele date Eurostat plasează România pe locul al treilea la ponderea agriculturii în PIB, de două ori mai mult decât media Uniunii, însă prindem doar locul 7 la valoarea producției agricole.