Replica pescarilor la declarația lui Daea despre ”cormoranii care fac baie în piscine”

×
Codul embed a fost copiat

După declaraţia ministrului Agriculturii din Parlamentul European despre "cormoranii care fac baie în piscine", patronatul pescarilor spune că această pasăre provoacă pagube uriaşe.

Cei care au afaceri în domeniu cer măsuri drastice de diminuare a populaţiei de cormorani, care este specie protejată la noi. În acelaşi timp, specialiştii atrag atenţia că nu doar cormoranii sunt de vină pentru dispariţia peștilor.

Petrea Daea, ministrul Agriculturii: "Cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulţi...''

George Ionescu,  Romfish: ''Noi avem un spirit al nostru românesc care e cu minusuri şi plusuri. Din păcate, ne caracterizează şi mergem inainte.''

Cormoranul a devenit celebru după ce ministrul Agriculturii le-a spus parlamentarilor europeni că avem atât de mulţi în ţară, încât stau inclusiv în piscine.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Însă agricultorii spun că este o pasăre care provoacă pagube serioase.

”Ne-a durut, pentru că e o probleme reală, o pierde reală. Sunt cam 30.000 de pelicani şi 25.000 de cormorani și consumă între 25 şi 30.000 de tone de peşte pe an'', spune George Ionescu.

Pierderi uriaşe are şi Nicolae Nistor, care administrează 720 de hectare de luciu de apă. Este cel mai mare furnizor de crap din toată ţara.

Nicolae Nistor, proprietar fermă piscicolă: ”În ultimii ani, mi-au adus pierderi, în fiecare an, de peste 800.000 de euro. Invazia cormoranilor a început de mai bine de 10 ani, s-au înmulţit în fiecare an, ei fiind ocrotiţi.”

Sorin Mănăilă, reprezentant asociaţie piscicolă: ”Cormoranii mănâncă foarte mult peşte din taliene şi dacă nu te duci de dimineaţă până la 4 şi jumătate să iei peştele din taliene, într-o oră poţi pierde şi până la 80 la sută din producție.''

Chiar dacă şi în acest moment vedem cormorani în centrul Capitalei, pe Dâmboviţa, habitatul lor este Delta Dunării şi lacurile naturale. Conform datelor oficiale emise de Guvern, în 2014, în România aveam 60.000 de exemplare de cormorani mici şi mari. Mai exista o specie extrem de rară care apare doar pe litoral - cormoranul moţat.

Fermierii cer urgent măsuri pentru stoparea înmulţirii speciei,  dar şi despăgubiri.

”În alte ţări primesc despăgubiri pentru pagubele produse de păsările ihtiofage, sunt scutiţi de impozitul pe teren şi apa este gratuită. Noi nu am primit nicio subvenţie de-a lungul anilor”, spune Nicole Nistor.

Ornitologii în schimb atenţia atrag atenţia că atât timp cât piscicultura se face în mediul păsărilor, adică în lacuri naturale şi nu în bazine speciale, cormoranii nu se vor împuţina.

”Dacă începi să-i vânezi, cum au făcut în Franţa, în Austria, Germania, şi studiile arată că nu au dus la nimic bun, coloniile s-au refăcut mai mult şi mai repede. Când începem să braconăm, cu curentul electric, când se sterilizează şi alţi peşti... Sunt şi alţi factori, nu doar cormoranii sunt de vină pentru scăderea efectivelor de peşti'', spune Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română.

Simion Nicolaev, director IRCDM Constanța: ”Dezvoltarea acestei specii duce şi la diminuarea în mare măsură a cantităţilor şi resurselor acvatice în special a peştilor.''

În acest moment, populaţia de cormorani în Europa este estimată la aproape 2 milioane.

Sursă foto: Societatea Ornitologică Română

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ambasada Suediei, mesaj cu subînțeles despre cormorani. Precizează și denumirea în latină
Ambasada Suediei, mesaj cu subînțeles despre cormorani. Precizează și denumirea în latină

Ambasada Suediei prezintă, pe Facebook, situația cormoranilor din țară, aluzie la declarațiile recente făcute de ministrul Petre Daea în Parlamentul European.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.