Padurea in coada de topor
In fiecare zi, in Romania sunt rase de pe fata pamantului hectare intregi de padure. Se intampla in special in codrii retrocedati proprietarilor.
Marea defrisarea este o afacere din care castiga toata lumea: taietorii, transportatorii si cei care vand lemnul in tara sau la export. Practic, in ultimii 20 de ani, Romania a devenit un imens gater. Legile proaste, coruptia si nepasarea autoritatilor au facut ca vinovatii pentru acest dezastru sa ramana nepedepsiti.
In Moldova, doua hectare de padure sunt rase ilegal de pe fata pamantului in fiecare zi. Acestea sunt datele furnizate de statistici, insa, in realitate, lucrurile stau mult mai rau. Numai in zona Gura Humorului, in ultimii ani, din sute de hectare de padure au ramas doar buturugile.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Intr-o dimineata de aprilie, in 2006, Mihai Pascovici s-a prezentat la Politia din Gura Humorului pentru a reclama taierea unei importante suprafete din padurea pe care tocmai o achizitionase langa Vornet: 1.766 de arbori au fost pusi la pamant. In total, 3.200 de metri cubi de lemn. Padurea arata ca dupa tornada. Un nou record era stabilit la Suceava: cea mai mare cantitate de lemn doborata in doar cinci zile.
Politia si-a facut datoria. Imediat a fost gasit autorul. Acesta era chiar reclamantul, domnul Pascovici. Cercetarile au aratat ca, pentru a taia mult mai mult decat cota legala, Mihai Pascovici a platit cinci drujbisti, care i-au culcat padurea la pamant in cateva zile.
Au trecut doi ani de la incident, iar domnul Pascovici se plimba linistit prin Gura Humorului, intr-o masina la care si-a pus numar de guvern. Stie tot ce misca. Chiar daca nu a fost anuntat de sosirea jurnalistilor, domnul Pascovici stia. Mai mult, chiar i-a urmarit tot drumul.
Tot lemnul doborat in 2006 si evaluat la aproape 7 miliarde de lei vechi a fost recuperat in cele din urma de Pascovici si vandut. Dosarul sau se afla si acum pe rol la Judecatoria Suceava.
In iulie 2005, puhoiul de ape s-a abatut asupra Voronetului, chiar de pe versantii unde are padurea lui Mihai Pascovici. Zeci de case si masini au fost distruse. Apele au ajuns imediat si in Gura Humorului. De inteles, pentru ca de pe pamantul domnului Pascovici se vede pe versantul opus un alt dezastru: resturi din padurea de la Paraul Bocanci.
In urma cu cativa ani, in zona erau zeci de hectare de padure. Acum nu mai este nimic, e prapad. Grav este ca nimeni nu misca un deget pentru a reimpaduri aceasta zona. Si mai grav este faptul ca pamantul incepe s-o ia usor la vale spre Gura Humorului.
Peste 60 de hectare de padure au disparut in doar cateva saptamani. Si mai grav este ca si acum drujbele rasuna in ce a mai ramas din padurea Paraul Bocanci.
Patroni de gatere sau hoti de meserie, toti au taiat fara mila. In urma au ramas hectare de cioate si sateni desprinsi parca din Evul Mediu, impinsi de saracie sa curete si sa care cu spatele cioatele ramase in urma dezastrului de la Bocanci.
Nu mai putin de 19 dosare penale s-au intocmit pentru taierea de la Paraul Bocanci: cu probe, poze ale infractorilor, dovezi ale furtului, martori. Pentru dezastrul care a ramas in urma, nu raspunde cineva.
Pana acum, la nivel national, nimeni nu a fost inchis pentru furtul din padure. O legislatie permisiva, care lasa loc de interpretari, judecatori binevoitori cu infractorii, pedepse blande, un numar redus de paznci sunt doar cateva din cauzele dezatrului din codru.
Pentru a reface padurea care s-a taiat in perioada post revolutionara ne-ar trebui 100 de ani. Si asta, doar daca in toata aceasta perioada nu se mai taie nimic.