Ortodocsii de rit vechi sarbatoresc sambata Craciunul. Petrecerea a inceput in mai multe orase din tara
Ortodocsii de rit vechi sarbatoresc sambata Craciunul. In mai multe orase din tara, petrecerea a inceput inca de vineri seara, din Ajun.
La Arad, de pilda, sarbii au ars un trunchi de stejar pentru a avea parte de sanatate si prosperitate in anul ce vine. Iar in Mures, petrecaretii s-au bucurat de muzica si voie buna, dar si de preparate apetisante.
Dupa ce s-au relaxat toata saptamana in bazinele cu apa termala, oaspetii de peste Prut au sarbatorit Ajunul Craciunului.
"Noi ne distram, este muzica, multa mancare, bautura, petrecem. Venim aici in fiecare an, ne odihnim, facem niste proceduri la spa."
"Sovata este statiunea noastra preferata, de multi ani venim aici cu mare drag, ne simitm minunat pentru ca avem ocazia sa sarvbatorim Craciunul pe rit vechi."
Si cei mici au avut parte de o surpriza.
Pofticiosii au fost apoi surprinsi de bucatarii care au gatit cele mai apetisante preparate, special pentru aceasta sarbatoare.
Si la Arad, in ajun de Craciun pe rit vechi, sarbii au sarbatorit in numar mare. Si nu s-au aratat deranjati ca este a doua oara cand petrec.
"La mine in familie se sarbatoreste Craciunul de doua ori sotul meu fiind sarb. Este frumos fiecare cu specificul respectiv acuma este cu aceasta ardere a stejarului adica a badnjak-ului cu traditionala placinta cesnita, la noi este cu cozonac cu sarmalute cu totul."
Sarbii din vestul tarii au respectat traditiile intocmai. Dupa slujba, au iesit in curtea bisericii, unde au ars trunchiul de stejar, care simbolizeaza sanatate, putere si prosperitate.
Ognean Plavsici, preot: "Acestea sunt obiceiurile la sarbi arderea badnjak-ului asa se numeste aceasta procesiune de ardere a lemnului de stejar. Focul care merge spre cer este de fapt credinta noastra."
Conform traditiei, cu cat flacarile sunt mai mari si ies mai multe scantei, cu atat anul va fi mai bogat.