Orasul din Romania in care locuitorii inhaleaza de 12 ori mai mult praf decat ar fi normal

08-11-2011 18:50


13.000 de locuitori din Moldova Noua risca in fiecare zi sa se imbolnaveasca, din cauza norilor de praf si nisip care acopera orasul. In plamanii lor ajunge o cantitate de 12 ori mai mare decat limita normala.

In acelasi timp, probele prelevate din nisipul provenit de la minele de cupru din zona indica un continut de 50% dioxid de siliciu, o substanta periculoasa, care provoaca boli grave.

Am dus la un laborator de analize o proba din praful care a acoperit o pare din localitatea Moldova Noua. Contine 50% metale grele si foarte toxice: zinc, plumb si cupru, si 50% dioxid de siliciu.

Silicoza este o boala profesionala incurabila. Praful se depune in bronhii, unde se pot dezvolta tumori. Medicii spun ca evoluţia este lenta si progresiva, chiar daca bolnavul nu mai este expus la praful de nisip. Pot aparea complicatii, asa cum sunt emfizemul pulmonar, bronsita cronica sau insuficienta respiratorie.

La aceste analize le adaugam si pe cele facute astazi de inspectorii de la protectia mediului.

"S-au efectuat patru prelevari de probe. Trei in punctele de locuit si una la statia de pompe, aflata la 400 de metri de halda de steril.S-a constatat depasirea valorii maxime admisa de pana la 12 ori in zonele de locuit si de 70 de ori la statia de pompe", declara Rodica Dediu, sef serviciu monitorizare la Agentia pentru protectia mediului Caras-Severin.

Adica acesti oameni inhaleaza de 12 ori mai mult praf decat ar fi normal. Substantele toxice pot ajunge in organism si prin intermediul plantelor consumate.

In fata acestei situatii grave, prefectul de Caras nu cauta nicio solutie, pentru ca oricum nu sunt bani.

Autoritatile locale si-au pus mari sperante intr-o firma elvetiana, care ar vrea sa redeschida mina si sa investeasca milioane de euro in ecologizarea zonei.

Si de parca nu ar suficient, oamenii au probleme si cu societatea de salubrizare din oras, care refuza sa ridice tomberoanele pline de nisip si praf toxic.

VIDEO PROTVPLUS.RO