Olimpicii Romaniei vin cu sfaturi pentru reformarea invatamantului: "Trebuie ridicat nivelul mediu de educatie"

Ultima actualizare: 21-12-2014 07:29

Scoala romaneasca are nevoie de schimbari majore. Recomandarile ar trebui luate in serios, pentru ca vin de la copiii care acum merg la scoala.

Cei mai buni 266 de elevi au fost premiati joi. Olimpicii, care au castigat medalii la concursurile internationale, ne-au povestit cum cred ei ca invatamantul romanesc ar putea deveni unul de calitate.

Paul este in clasa a XI-a, la Colegiul National Tudor Vianu din Capitala. Cea mai recenta medalie obtinuta a fost cea de aur la olimpiada internationala de informatica. Din pozitia sa vine cu sfaturi pentru cei care conduc invatamintul.

"Ar trebui sa se concentreze pe a ridica nivelul mediu de educatie. Schimbarea programei, nu mi se pare corect ca nota la muzica sa conteze la fel de mult cu nota la mate. Programa de a 11-a si a 12-a la mate este foarte complicata si nu incurajeaza elevii medii sa invete", spune Paul.

Profesorul care il pregateste e doar cu cativa ani mai mare.

"Sunt aici prima data in calitate de profesor pregatitor, am mai fost de patru ori ca elev olimpic", a spus Dan Spatarel, profesor de informatica.

40 de premianti, din cei 266, sunt de la un liceu privat din Capitala. Stefan e unul dintre ei. Stie exact ce facultate va urma peste hotare.

"In primul rand, cand spui Harward spui o comunitate de studenti in jurul lumii, in care toti te pot ajuta prin experienta pe care au capatat-o", spune Stefan Spataru.

Si Denis si-a asigurat un loc tot acolo. Acum este student in anul I si ne-a impartasit din experienta sa.

"Profesorii sunt foarte buni teoreticieni si stiu sa ti explice orice", spune Denis Turcu.

Cel mai mic dintre cei buni are doar 10 ani. "Dedic premiul mie si mamei mele. Mie pentru ca am muncit mult, mamei ca mi-a fost mereu alaturi", a spus Stefan, olimpic la limba greaca.

Cei 278 de profesori care i-au pregatit pe elevi au fost si ei recompensati cu diferite sume de bani. La fel si cele 126 de scoli din care provin laureatii. In acest caz, banii vor merge pe dotari materiale necesare unitatilor de invatamant.

Cea mai mare suma acordata a fost 12.545 lei. iar cea mai mica 2.550.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO