Oferte variate la brazii de Craciun in piete si la pepiniere. Cat costa "vedeta" sezonului, pomul cu miros de portocala

Dată publicare: 07-12-2015 18:24
Dată actualizare: 10-12-2015 07:01


Mai e putin pana la sarbatori, iar Mosul bate la usa. Ca sa aiba unde sa puna darurile, oamenii au inceput deja forfota pentru pomul de Craciun.

Anul acesta, Romsilva a taiat doar jumatate din numarul brazilor si molizilor de anul trecut. Asta si pentru ca multi pomi vin din import. Si, ca sa-si atraga clientii, pepinierele au inceput sa vanda si brazi care miros a portocala.

Intr-o pepiniera de langa Bucuresti sunt mii de brazi care asteapta sa fie impodobiti. Iata vedeta sezonului...

Marian Oneata, director pepiniera: "Avem bradul Douglas, un brad de origine americana. Cetina emana un miros de citrice. Este foarte decorativ si miroase in casa a citrice, combinat, bineinteles, cu mirosul de brad."

Bradul Douglas costa intre 40 si 70 de lei.

Dupa ce studiaza atent fiecare brad, cumparatorii aleg, de obicei, unul mic si stufos.

"Impodobim bradul mai devreme, in weekend vrem sa il impodobim si de-asta am venit", spune un tata. Fiul lui il completeaza: "Am vazut si in 'Singur acasa' un brad destul de frumos. Imi place sa fie bogat in crengi si sa fie pufos."

Cei mai cautati sunt insa brazii si molizii argintii.

Cine isi doreste un pom de Craciun cu adevarat spectaculos, poate opta pentru molidul argintiu. Este un pom mult mai deschis la culoare fata de un brad sau un molid obisnuit. Pare ca a cazut zapada pe el. Dar si pretul este pe masura, costa 1.000 de lei.

In functie de inaltimea pomilor de Craciun, preturile pornesc de la 25 de lei pana la 100 de lei. Cine este eco si alege varianta la ghiveci, plateste mai mult.

Brazii la ghiveci costa intre 150 si 500 de lei. Ca sa reziste, trebuie tinuti intr-o camera cu temperaturi mai reduse, 15-16 grade. Trebuie udati zilnic, eventual stropiti cu apa. Si in niciun caz nu trebuie amplasati langa calorifer sau alta sursa de caldura. Iar in primavara pot fi plantati in gradina.

"Se pun in groapa cu nisip, pamant, ingrasamant, apa si gata", explica un comerciant.

In piete, cei mai multi brazi provin din Danemarca. Preturile incep de la 60 de lei pentru unul pitic, iar cei de peste trei metri ajung pana la 500 de lei.

"In general, se cauta ce e mai ieftin si mai mic, pentru apartament. Undeva la doi metri, doi metri si jumatate", spune un vanzator de brazi.

Si Romsilva a scos la vanzare anul acesta 33.000 de pomi de Craciun, jumatate din cati a taiat anul trecut. Molizii costa intre 10 si 20 de lei, iar brazii intre 20 si 40 de lei, pret fara TVA.

Tags: brazi, preturi, craciun,


VIDEO PROTVPLUS.RO