O treime din bucuresteni vor sa renunte la repartitoare. Controversa privind masuratorile facute
In prag de iarna, o treime dintre bucurestenii care si-au montat repartitoare in apartamente vor sa renunte la ele. Oamenii sustin ca in blocurile unde aceste dispozitive au fost deja demontate, costurile au scazut vizibil.
"Caldura se plateste, doar in functie de consum", vine si replica firmelor autorizate sa monteze si sa citeasca afisajul repartitoarelor.
Intr-un asemenea bloc, aproape toti locatarii sunt hotarati sa renunte la repartitoare. Oamenii prefera sa revina la sistemul vechi de plata si fiecare sa achite cotele ce-i revin din consumul total al imobilului.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Locatarii unui apartament de 4 camere sunt unii dintre cei care au semnat pentru renuntarea la repartitoare. Oamenii spun ca anul trecut in plina iarna au platit la caldura si 900 de lei. Asta in conditiile in care vecinii lor de la scara de vis-a-vis, care isi demontasera aparatele, plateau si cu 200 de lei mai putin.
Nemultumitii sustin ca, desi caloriferele sunt inchise, repartitoarele tot inregistreaza consum din alte surse de caldura din camera, cum ar fi caloriferele electrice, aerotermele sau aragazul. Asadar, sustin si asociatiile de proprietari, repartitoarele ar masura temperatura mediului ambiental si nicidecum cantitatea de gigacalorie din calorifere.
"Nu este un aparat de masura, este un instrument care capteaza temperatura din jurul lui. Este o pacaleala majora", sustine Radu Opaina, presedinte FAPR.
"Toate repartitoarele de cost care sunt autorizate in Romania functioneaza pe principul de masurare cu doi senzori de temperatura. Iti face delta T-ul: temperatura radioator minus temperatura camera", sustine Ciprina Nita, directorul general al unei companii de repartitoare.
Am apropiat si noi timp de cateva minute un uscator de par cu aer cald spre dispozitiv. Nu am sesizat insa o crestere a consumului.
Cu facturile mult prea mari, bucurestenii mai au si alta teorie: masuratorile sunt umflate.
Aceasta noua teorie e combatuta de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice care admite totusi ca pot exista erori.
"Departe de asa ceva gandul ca exista posibilitatea furtului de energie termica in favoarea cuiva. Si acele firme care sunt autorizate de noi, au si ei ursaturile lor, deci chiar daca programul de repartizare citeste corest, se poate face eroare materiala ca suntem oameni", spune Doru Ciocan, presedinte ANRSC.
Ordinul 343 din 2010 prezinta foarte clar metoda de calcul in cazul repartitoarelor care combina consumul din fiecare apartament cu cotele rezultate din coloanele comune.
De precizat insa ca aceste repartitoare NU sint obligatorii. Cine vrea, poate sa renunte la ele, fara acordul celorlalti locatari.