O treime din bucuresteni vor sa renunte la repartitoare. Controversa privind masuratorile facute

×
Codul embed a fost copiat

In prag de iarna, o treime dintre bucurestenii care si-au montat repartitoare in apartamente vor sa renunte la ele. Oamenii sustin ca in blocurile unde aceste dispozitive au fost deja demontate, costurile au scazut vizibil.

"Caldura se plateste, doar in functie de consum", vine si replica firmelor autorizate sa monteze si sa citeasca afisajul repartitoarelor.

Intr-un asemenea bloc, aproape toti locatarii sunt hotarati sa renunte la repartitoare. Oamenii prefera sa revina la sistemul vechi de plata si fiecare sa achite cotele ce-i revin din consumul total al imobilului.

Locatarii unui apartament de 4 camere sunt unii dintre cei care au semnat pentru renuntarea la repartitoare. Oamenii spun ca anul trecut in plina iarna au platit la caldura si 900 de lei. Asta in conditiile in care vecinii lor de la scara de vis-a-vis, care isi demontasera aparatele, plateau si cu 200 de lei mai putin.

Nemultumitii sustin ca, desi caloriferele sunt inchise, repartitoarele tot inregistreaza consum din alte surse de caldura din camera, cum ar fi caloriferele electrice, aerotermele sau aragazul. Asadar, sustin si asociatiile de proprietari, repartitoarele ar masura temperatura mediului ambiental si nicidecum cantitatea de gigacalorie din calorifere.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Nu este un aparat de masura, este un instrument care capteaza temperatura din jurul lui. Este o pacaleala majora", sustine Radu Opaina, presedinte FAPR.

"Toate repartitoarele de cost care sunt autorizate in Romania functioneaza pe principul de masurare cu doi senzori de temperatura. Iti face delta T-ul: temperatura radioator minus temperatura camera", sustine Ciprina Nita, directorul general al unei companii de repartitoare.

Am apropiat si noi timp de cateva minute un uscator de par cu aer cald spre dispozitiv. Nu am sesizat insa o crestere a consumului.

Cu facturile mult prea mari, bucurestenii mai au si alta teorie: masuratorile sunt umflate.

Aceasta noua teorie e combatuta de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice care admite totusi ca pot exista erori.

"Departe de asa ceva gandul ca exista posibilitatea furtului de energie termica in favoarea cuiva. Si acele firme care sunt autorizate de noi, au si ei ursaturile lor, deci chiar daca programul de repartizare citeste corest, se poate face eroare materiala ca suntem oameni", spune Doru Ciocan, presedinte ANRSC.

Ordinul 343 din 2010 prezinta foarte clar metoda de calcul in cazul repartitoarelor care combina consumul din fiecare apartament cu cotele rezultate din coloanele comune.

De precizat insa ca aceste repartitoare NU sint obligatorii. Cine vrea, poate sa renunte la ele, fara acordul celorlalti locatari.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Repartitoarele de pe calorifere pot sa faca greseli si facturile cresc
Repartitoarele de pe calorifere pot sa faca greseli si facturile cresc

Cititi cu mare atentie factura de incalzire. Exista riscul sa platiti mai multa caldura decat ati consumat. Avertismentul vine din partea specialistilor Autoritatii pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare.

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.