O nouă escrocherie a apărut pe internet. Așa zise ”colete abandonate” la Poșta Română, care se vând la prețuri de nimic
Atenție, coletele abandonate la poștă nu se vând pe internet! Este avertismentul dat de reprezentanții Poștei Române, după ce pe rețelele de socializare a apărut o escrocherie.
O pagină le promite celor care plătesc 9 lei și 90 de bani pentru desfacerea unui asemenea pachet.
Deja au fost depuse plângeri la poliție, iar compania națională a cerut blocarea paginii respective.
Pagina e făcută special pentru a păcăli ușor naivii: poartă însemnele Poștei Române și a apărut pe o cunoscută rețea de socializare, sub forma unui profil sponsorizat.
Aparent, cu doar 9 lei și 90 de bani, doritorii pot cumpăra un colet rămas nerevendicat și aflat acum în posesia Poștei Române. Suma modică ce trebuie plătită și gândul care li se induce subtil în postare, că pachetul ar putea să conțină chiar și gadgeturi moderne, sunt ispite la care unii au cedat.
În plus, și comentariile apărute la postarea respectivă arăta doar cumpărători fericiți, o altă momeală pentru cei creduli.
Gabriel Bulumac - directorul departamentului de clienți și Vânzări Poșta Română: ”Este un fake news, sfătuim oamenii să consulte paginilie noastre oficiale și chiar să ne sunați. Nu se vând coletele abandonate pe internet.”
Toate coletele care rămân în custodia Poștei Române și nu mai sunt revendicate de cineva, sunt desfăcute după un an și jumătate de la expediere și verificate de o comisie specială. Fiecare dintre cele 8 sucursale ale Postei are și o încăpere special destinată pachetelor abandonate.
În magazia de pachete abandonate a Poștei Române, un astfel de pachet este desfăcut după 18 luni de la sosirea lui în oficiul poștal și, dacă nu conține produse perisabile, o comisie specială îl evaluează, iar apoi este vândut într-un magazin intern doar angajaților, niciodată online.
Potrivit oficialilor poștei, majoritatea pachetelor abandonate conțin cărți sau jucării.
Contul respectiv, "Poșta- Distribuția Coletelor", apărut pe rețeaua de socializare, a fost deja reclamat de oficialii Poștei Române ca fiind unul fals.
Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: Oamenii trebuie să fie atenți la greșeli gramaticale, la orice indiciu atrăgător care e prea bun ca să fie adevărat, să verifice înainte să ofere date de pe carduri, mai ales în condițiile în care link-urile sunt plecate, iată, după o rețea de socializare, să verifice inclusiv cu site-urile oficiale sau chiar să sune. ”
Și polițiștii au demarat o anchetă în acest caz.