O comunitate din Satu Mare demonstreaza ca prin vointa si disciplina putem avea o Romanie mai frumoasa

01-04-2017 07:43


Intr-o tara in care multe localitati par a fi sub semnul saraciei si al nepasarii, o comunitate din Satu Mare demonstreaza ca lucrurile pot fi schimbate, e nevoie insa de vointa si disciplina.

Incet, dar sigur, satul Petresti a capatat alta fata, iar oamenii au contribuit la aceasta transformare. Toti respecta regulile si ne dau o adevarata lectie care, daca ar fi pusa in aplicare, ar putea duce la o Romanie mai frumoasa.

La aproximativ 70 de kilometri de Satu Mare, in Petresti, putin peste 1300 de suflete se ghideaza dupa aceasta regula si traiesc in armonie. Cochetul sat pare a fi rupt de tara noastra. Iarba proaspat taiata, strazile ingrijite, reteaua de apa si canalizare, toate acestea dau un alt aer localitatii.

Oamenii, multi dintre ei şvabi, prin munca si disciplina, au pus pe picioare o comunitate demna de admiratie.

Localnicii sunt gospodari, dar si intreprinzatori. Rar trec pragul magazinelor si, daca au nevoie de ceva, fac troc cu vecinii.

Cu toate acestea, tinerii pleaca din sat, iar populatia este imbatranita.

Csaba Karadi, primar Petresti: "Majoritatea a plecat din cauza locului de munca. Pe surse proprii nu ne putem baza si ne-am axat pe proiecte de finantare. Sper ca se vor intoarce."

In ultimii zece ani, cu aproximativ sapte milioane de euro, bani de la Uniunea Europeana, autoritatile au modernizat scoala, caminul de batrani si au amenajat un parc industrial pentru a atrage investitori in zona.

Otto Marchis, viceprimar Petresti: "Suntem la o zona de agrement unica judetul Satu Mare si in Romania, prin proiect s-a facut o sala de bowling, un lac de pescuit, un amfiteatru, teren de fotbal, tenis."

In ultimii trei ani, localitatea a fost desemnata de Consiliul Judetean cea mai curata si bine gospodarita comuna din Satu Mare.

VIDEO PROTVPLUS.RO