Ce risca, mai nou, patronii care vand produse falsificate. O lege care starneste controverse, in dezbatere publica
Legea preventiei a intrat in dezbatere publica, insa ridica uriase semne de intrebare. Pe viitor, patronii ori angajatii din administratia locala care gresesc nu mai sunt amendati de la bun inceput, ci doar avertizati.
Apoi au 3 luni ca sa-si indrepte greseala. Se pune intrebarea daca aceasta masura nu toarna gaz pe foc intr-o Romanie in care multi oameni de afaceri incearca sa ocoleasca si legile actuale. De exemplu, vor fi pasuiti cei care nu afiseazea preturile, dar si cei care vand produse falsificate.
Patronii spun ca abia asteptau o lege a preventiei, care sa-i fereasca de sanctiunile primite de la autoritati pentru nereguli minore. Pana ieri, ministerele au propus la pasuire nu mai putin de 333 de abateri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liviu Rogojinariu, presedintele Consiliului IMM-urilor: "Iti da o amenda pentru ca nu ai o hartie pusa pe perete, ca o ai in sertar! Nu vrem o lege a preventiei in care patronul cu salariati la negru sa spuna: 'vai, nu stiu ca am 10 muncitori la negru pe santier.""
Cele mai multe propuneri de ''pasuiri'' au venit de la Ministerul Finantelor. De exemplu, ar putea scapa doar cu un simplu avertisment cei care vand produse falsificate, dar si cei care nu dau bon fiscal.
Ar putea sa nu mai fie sanctionati nici patronii care nu afiseaza preturile si tarifele la produse si servicii si nici cei care nu depun situatiile financiare la timp. Cu o conditie, insa: sa fie la prima abatere.
Initial, cu un simplu avertisment ar fi putut scapa si cei care vindeau produse expirate, fapta care acum e amendata cu pana la 20.000 de lei. Astazi insa, la o zi de la lansarea in dezbatere a legii, aceasta prevedere a disparut subit.
Alexandru Petrescu, ministrul Mediului de Afaceri: "Preventia se aplica doar acelor fapte care nu se refera la activitati unde intentia de a incalca legea este evidenta si care nu reprezinta un grad de pericol ridicat."
Conform proiectului, daca un patron este prins cu nereguli, va primi un plan de remediere de la Fisc, Protectia Consumatorilor sau Inspectia Muncii. In trei luni trebuie sa intre in legalitate.
Sindicalistii spun ca doar o lege a preventiei nu e suficienta.
Dumitru Costin, presedinte BNS: "Ar fi mai bine daca ar exista un help desk, un sistem prin care sa poti sa afli din timp raspunsuri la o multime de prevederi legale."
Faptul ca nerespectarea legii nu mai duce la sanctiuni ii poate incuraja pe unii patroni care prefera cantitatea in detrimentul calitatii.
Preventia ar urma sa se aplice si celor din administratia locala, dupa ce primarii s-au plans ca legile neclare ii fac sa greseasca. Conform proiectului, se poate gresi o data la trei ani fara risc de sanctiune. Grav este faptul ca e permisa o greseala la trei ani pe fiecare domeniu in parte. Deci, un angajat ce se ocupa de mai multe domenii are posibilitatea sa greseasca fara teama de mai multe ori.
Sursa: Pro TV
Etichete: amendă, avertisment, functionari, patroni, legea preventiei,
Dată publicare:
31-03-2017 18:57