De Ziua copiilor, indemnizatia pentru cresterea lor se va MICSORA!
UPDATE: Guvernul face un cadou tuturor viitorilor parinti si revine la suma fixa de 600 de lei, pentru indemnizatia de crestere a copilului. Varianta este analizata la ministerul Muncii si a fost confirmata de consilierul Premierului.
Potrivit Mediafax, ministerul Muncii a luat in calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizatia de crestere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85%, cat este in prezent.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
In ambele variante vorbim asadar despre o reducere a cuantumului acestei indemnizatii!
Varianta agreata ar fi insa revenirea la suma fixa de 600 de lei, asa cum a fost pana la inceputul anului 2009, au precizat sursele citate.
Consilierul economic al premierului Emil Boc Andreea Paul-Vass a confirmat informatia privind reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului de la 1 iunie.
"Indemnizatia va scadea, dar nu s-a stabilit inca daca va fi o suma fixa sau care va fi procentul nou. Este nevoie de o analiza de impact", a declarat aceasta.
Andreea Paul-Vass a mai spus ca atat ajutorul de asistenta sociala, cat si ajutorul de incalzire vor fi revizuite, in cadrul planului general de diminuare a masurilor sociale cu 15%.
"Nu se va umbla deloc la venitul minim garantat, care ramane neschimbat", a adaugat consilierul premierului.
Actuala forma a indemnizatiei de crestere a copilului este in vigoare de la 1 ianuarie 2009, si prevede ca persoanele care au avut, in anul anterior nasterii copilului, venituri supuse impozitarii sa poata avea concediu de crestere a copilului de pana la doi ani, si o indemnizatie lunara de 600 de lei, sau, la alegere, de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni.
Potrivit Agentiei Nationala pentru Prestatii Sociale, sunt aproximativ 190.000 de persoane care beneficiaza de aceasta indemnizatie in acest moment. Platile efectuate ajung la suma de 190 de milioane de lei, conform Mediafax.
In aceeasi ordine de idei, Guvernul promite FMI, in scrisoarea adresata institutiei, ca va taia din alocatia familiei monoparentale si complementare pentru copii.
Formularea exacta este “vom reduce sau vom directiona mai bine alocatia pentru familia monoparentala, precum si alocatia complementara pentru copii, asa cum am convenit cu Banca Mondiala", se arata in scrisoarea obtinuta de Mediafax.
Concret, un document redactat acum o saptamana si trimis la Banca Mondiala, arata ca Guvernul se angajeaza sa reduca limita maxima de venit in functie de care sunt acordate alocatiile familiale, de la 470 lei la 370 lei/persoana, pentru a limita cheltuielile, urmand ca aceste alocatii sa fie acordate diferentiat, in interiorul a doua transe de venituri ale familiei.