Numarul condamnarilor Romaniei la CEDO, in continua crestere
Vesti proaste de la Strasbourg. Numarul cazurilor in care Romania este condamnata la CEDO pentru incalcarea drepturilor omului va creste in urmatoarea perioada.
De vina spun si avocatii pledanti, dar si agentul guvernamental sunt Parlamentul, Executivul si judecatorii care refuza sa-si respecte angajamentele.
Majoritatea despagubirilor, pe care pana la urma tot noi, platitorii de taxe si impozite le achitam se refera la casele nationalizate.
Romania detine tristul record al despagubirilor pe care judecatorii CEDO le-au decis anul trecut: peste 12 milioane de euro.
In ultimii zece ani la CEDO s-au inregistrat aproximativ 15.000 de plangeri impotriva Romaniei, marea majoritate respinse.
Dintre cele admise, aproape toate sunt justificate de refuzul autoritatilor de a restitui casele nationalizate fostilor proprietari, desi in '94, Romania si-a luat angajamentul ca nu va mai incalca dreptul de proprietate.
Vin din urma si abuzurile reclamate de romanii cercetati in anchete penale. Un exemplu este cazul unor politisti ai sectiei 5 din Bucuresti arestati cu surle si trambite acum sase ani in ceea ce Parchetul National Anticoruptie voia sa fie primul mare de dosar de coruptie anchetat dupa '89.
Trei dintre politisti ii acuza pe procurori de abuzuri si vor despagubiri. Iar pana in ziua de astazi niciun functionar sau magistrat nu a fost tras la raspundere pentru condamnarea suferita in fata CEDO.