Se intampla in Romania. Statul ii lasa someri pe nevazatorii maseuri, desi sunt extrem de apreciati
"Ne-a fost luata lumina ochilor, nu ne luati si dreptul la o viata aproape normala", le transmit nevazatorii autoritatilor care au decis ca ei nu pot fi maseuri.
De vina este o prevedere legala, veche de 13 ani, de care oficialii au inceput sa tina cont abia acum.
Sesizat, Consiliul pentru Combaterea Discriminarii a amendat Autoritatea Nationala pentru Calificari. In plus, institutia este obligata sa modifice normele care ii discrimineaza pe nevazatori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un proiectil gasit din intamplare pe camp i-a pecetluit soarta domnului Florin. I-a explodat in fata cand avea 7 ani, iar de atunci traieste in intuneric. Anul acesta a vrut sa se faca maseur si s-a inscris la un curs platit de stat din fonduri europene, dar a fost respins.
"Mi-au zis ca nevazatorii nu au voie sa faca cursuri de masaj, desi le-am explicat ca nevazatorii sunt recunoscuti drept cei mai buni maseuri
S-a simtit, pe bune dreptate, discriminat, fapt consemnat si de Consiliul pentru Combatarea Discriminarii, care a amendat cu 4000 de lei Autoritatea Nationala pentru Calificari, aflata in subordinea Ministerului Muncii.
Normele au fost elaborate in 2000 de Autoritatea Nationala pentru Calificari. In document scrie ca nevazatorii nu se pot califica pentru postul de maseur.
"Este revoltator, inexplicabil, aberant. Nimeni nu si-ar explica de ce exista persoane care ar vrea sa elimine de pe piata persoanele cu handicap. Mai ales ca este un domeniu in care sunt asi", spune Sergiu Rube, presedinte Asociatia Nevazatorilor din Romania.
Este bine stiut faptul ca lipsa unui simt duce la dezvoltarea celorlalte. Persoanele cu deficiente de vedere au nu doar un simt tactil extraordinar, ci si auz si memorie mai buna. De inteles asadar de ce sunt preferati cand vine vorba de masajul terapeutic.
Intr-o clinica privata, de exemplu, toate cele 6 posturi de maseuri sunt ocupate de persoane cu deficiente de vedere.
In statisticile oficiale exista nu mai putin de 120.000 de persoane cu probleme de vedere. 900 lucreaza in acest moment ca maseuri, in institutii de stat sau private. Au ajuns aici doar pentru ca scolile unde au invatat meserie i-au acceptat, in pofida legii.