Nu, constructiei de cladiri inalte in locul vilelor ultracentrale!
Piata imobiliara se reasaza dupa noile restrictii urbanistice: nimeni nu mai cumpara vile ultracentrale, doar ca sa puna mana pe terenul de sub ele si sa ridice acolo cladiri cu multe etaje. Legea nu mai permite asta.
Oamenii iau in schimb case mai ieftine, pentru locuit, nu pentru specula, fara sa riste sa se trezeasca apoi gard in gard cu blocuri si sedii inalte de birouri.
In spatele unor blocuri noi, din zona ultraselecta Kiseleff, de exemplu, se ascund 1.000 de metri patrati de teren si o vila foarte veche. Cu derogare pentru regim mare de inaltime, valora dublu decat acum. Proprietarii nu au mai apucat sa faca proiectul, pentru ridicare la cinci etaje.
"Putea fi construit un bloc foarte mare. In momentul asta e un pic mai dificil, de aceea si proprietarii au inteles acest lucru si au aplicat reduceri succesive. Am pornit de la 4.500 de euro pe metru patrat, 3.500, 2.900... In momentul asta ne aflam la 2.400 de euro pe metru patrat," spune Raluca Dima, consultant imobiliar.
Astfel de vile nu-si mai gasesc cumparatori. Sunt doar pentru cei foarte generosi, care-si doresc sa se mute in ele. Nu sa le darame pentru cladiri mai inalte.
Astfel, cu noile restrictii urbanistice, redevin interesante zonele semicentrale sau chiar spre periferie, cu case. Unde oamenii stiu acum ca daca vor cumpara, vecinii lor nu le vor ridica imobile cu multe etaje, peste curtile lor.
Casele vanate candva de investitori pentru blocuri, hoteluri, ori birouri, sunt acum scoase la inchiriere, ca solutie de criza.