Noul Cod al Muncii starneste furia sindicatelor si patronatelor. Afla de ce
Guvernul si-a pus in cap si sindicatele si patronatele cu noul proiect al Codului Muncii. Autoritatile vor ca romanii sa munceasca in plus ori sa fie trimisi in concediu fara plata. In aceste conditii, negocierile dintre cele trei parti sunt blocate.
Sindicatele sustin ca modificarile la Codul Muncii sunt niste presiuni venite din partea unor multinationale.
Cele mai mari nemultumiri vizeaza anularea prevederilor referitoare la concedierile colective, perioada de proba mai mare, concediu fara plata fortat, extinderea la 48 de ore de munca pe saptamana si compensarea orelor suplimentare in 60 de zile in loc de 30.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In prezent, dupa ce un patron face disponibilizari colective, timp de 9 luni nu mai poate angaja pe posturile respective. Iar dupa noua luni, daca vrea sa reangajeze, trebuie sa ii sune intai pe cei dati afara.
O parte dintre patronate contesta si ele propunerile, in primul rand pentru ca vin din partea Consiliului Investitorilor Straini si Camera de Comert Romano - Americana, spun ei, care nu sunt parteneri sociali.
In aceste conditii, sindicatele si patronatele se vor intalni separat, fara Ministerul Muncii, si abia cand vor avea o lista comuna de propuneri, o vor inainta Guvernului.