Noua oameni au murit din cauza gripei, iar 100.000 au viroze respiratorii. Recomandarea medicilor pentru a nu ne imbolnavi

Ultima actualizare: 23-01-2017 06:58

Gerul de acum se suprapune cu deschiderea sezonului de gripa. 9 persoane si-au pierdut viata pana acum din cauza acestui virus periculos si in toata tara peste 100.000 de oameni au fost inregistrati cu viroze respiratorii acute.

Copiii si batranii sunt extrem de vulnerabili. In vreme ce varstnicii se pot proteja stand in casa, elevii sunt mult mai expusi virusilor, in scoala.

In Arges, Directia de Sanatate Publica a trimis medicii in clase, cu sfaturi, pentru a limita, pe cat posibil , raspandirea bolii.

Daca pana acum triajul epidemiologic se facea doar la inceput de semestru, gerul si cresterea alarmanta a cazurilor de viroza au facut ca regulile sa se schimbe.

Doctor Marcela Ivan, medic scolar: "Copiii trebuie controlati. Eu le prescriu tratament, ii izolez la domiciliu si revin in colectivitate dupa o noua verificare."

Dumitru Tudosoiu, inspector general ISJ Arges: "Am recomandat ca la nivelul unitatilor de invatamant, medicul scolar, asistentul medical sa se deplaseze, sa tina sub observatie aceste situatii. Suntem intr-o perioada in care judetul Arges iar a intrat in cod galben de ger, am avut dimineata -14 grade."

De la o saptamana la alta, situatia devine tot mai serioasa.

Doctor Adrian Stoica, director adjunct DSP Arges: "De infectii acute respiratorii, de la 1276 acum 2 saptamani, este o crestere semnificatica, si un numar de 302 pneumonii. La nivel national s-a confirmat acum 2 saptamani debutul sezonului gripal cu virus gripal de tip AH3N2."

Cei mai afectati sunt copiii cu varsta cuprinse intre 5 si 14 ani. La spitalul de pediatrie se prezinta, zilnic, zeci de pacienti.

Nu de putine ori, o simpla raceala netratata la timp se transforma intr-o afectiune grava.

Doctor Cristina Dumitru Spitalul de Pediatrie Pitesti: "Cazuri insotite de complicatii ale bolilor, unele afectari pulmonare, otite, sinuzite si rudele, apartinatorii pacientului prezinta infectii de cai respiratorii superioare."

Medicii ne recomanda ca in aceasta perioada sa ne imbracam gros, sa bem suficiente lichide, sa mancam legume si fructe si sa ne ferim de spatiile aglomerate.

 


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO