Nouă materie la școală cerută de un deputat liberal. Ce-ar putea studia elevii de liceu

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 30 Octombrie 2018 10:28
Categorie: Social
elevi

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi a anunţat că lansează în dezbatere publică un proiect de lege privind introducerea unei noi discipline la liceu, în clasa a XI-a, numită "Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste".

"Dezvoltarea fenomenului "fake news" generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaţioniste, rasiste şi antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinşi din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetăţeni implicaţi deplin în viaţa publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o ştire falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii şi discriminării. În acest context, lansez în dezbatere publică un proiect de lege pentru introducerea, la liceu, în clasa a XI-a, o oră pe săptămână, a disciplinei "Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste". Consider că introducerea unei materii - pentru elevii de liceu - care să trateze această temă răspunde unei provocări sociale majore a prezentului şi viitorului, iar adaptarea programei şcolare se poate realiza cu uşurinţă", susține Ovidiu Raeţchi într-un comunicat.

Potrivit proiectului de lege, printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei "Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste", se numără identificarea unor ştiri false, verificarea ştirilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au ca scop final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale. Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că reţelele sociale şi mass-media sunt asediate de ştiri false într-o formă tot mai eficientă şi perfecţionată reprezintă o problemă majora, în condiţiile în care scopul final al unui "fake news" este dezinformarea şi manipularea opiniei publice în direcţia dorită de cel care propagă informaţia.
Secolul XXI este denumit şi "Secolul vitezei" sau "Secolul informaţiei", iar rapiditatea cu care se propagă un "fake news" construit abil îi poate influenţa pe cei mai bine pregătiţi şi informaţi dintre cetăţeni".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

elevi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
aplicație eminescu
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament
bancomat
Hoții care au aruncat în aer un bancomat la Arad s-ar fi inspirat din filme
În ciuda iernii grele, urşii care acum ar trebui să hiberneze sunt în căutare de hrană
Alex Dima: Oamenii simt și știu prea bine ce facem noi. Implicarea este cuvântul cheie.
Revelionul pe rit vechi, organizat de studenții din Galați. Mesajul unui tânăr din Yemen
Tinerii din Maramureş care îşi umplu maşinile cu lemne de foc. Cui le duc apoi
UE ne dă bani pentru ca elevii să aibă fructe şi lapte. Autorităţile, lipsite de interes