Nouă materie la școală cerută de un deputat liberal. Ce-ar putea studia elevii de liceu

Ultimul update: Marti 30 Octombrie 2018 11:09
Data publicarii: Marti 30 Octombrie 2018 10:28
Categorie: Social
elevi

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi a anunţat că lansează în dezbatere publică un proiect de lege privind introducerea unei noi discipline la liceu, în clasa a XI-a, numită "Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste".

"Dezvoltarea fenomenului "fake news" generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaţioniste, rasiste şi antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinşi din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetăţeni implicaţi deplin în viaţa publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o ştire falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii şi discriminării. În acest context, lansez în dezbatere publică un proiect de lege pentru introducerea, la liceu, în clasa a XI-a, o oră pe săptămână, a disciplinei "Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste". Consider că introducerea unei materii - pentru elevii de liceu - care să trateze această temă răspunde unei provocări sociale majore a prezentului şi viitorului, iar adaptarea programei şcolare se poate realiza cu uşurinţă", susține Ovidiu Raeţchi într-un comunicat.

Potrivit proiectului de lege, printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei "Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste", se numără identificarea unor ştiri false, verificarea ştirilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au ca scop final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale. Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că reţelele sociale şi mass-media sunt asediate de ştiri false într-o formă tot mai eficientă şi perfecţionată reprezintă o problemă majora, în condiţiile în care scopul final al unui "fake news" este dezinformarea şi manipularea opiniei publice în direcţia dorită de cel care propagă informaţia.
Secolul XXI este denumit şi "Secolul vitezei" sau "Secolul informaţiei", iar rapiditatea cu care se propagă un "fake news" construit abil îi poate influenţa pe cei mai bine pregătiţi şi informaţi dintre cetăţeni".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

elevi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă