Ce inseamna invatamant "profesional-dual". Solutia prin care elevii scolilor profesionale se pot specializa la locul de munca

24-05-2016 18:11

Romania, tara in care o jumatate de milion de liceeni nu reusesc sa ia BAC-ul, ar putea avea o noua forma de scolarizare, ceruta de piata muncii.

Se va numi invatamant profesional-dual si le va permite elevilor de la scolile profesionale sa se califice peste nivelul de muncitor. Cursurile vor fi sustinute atat de ministerul Educatiei, cat si de agentii economici. In timpul scolii, tinerii vor fi platiti de companii pentru a se specializa in domeniile in care acestea au nevoie de forta de munca.

La forma de invatamant profesional, in Colegiul Economic Costin Kiritescu din Bucuresti, exista deja prima clasa care beneficiaza de un parteneriat cu diverse hipermarketuri sau magazine de imbracaminte. Proiectul a inceput la initiativa Ambasadei Austriei la Bucuresti si acorda fiecarui elev cate 400 de lei: 200 de la minister si 200 de la agentul economic. Elevii sunt pregatiti sa devina vanzatori.

Asta se intampla in fiecare luni, la doua saptamani, iar la finalul semestrului, elevii primesc note.

"In primul an de studiu, in cadrul acestui tip de invatamant, ei fac 80% parte teoretica si 20% parte practica in companii, ajungand in ultimul an, al 3-lea, sa aiba 28% parte teoretica si 72% parte practica", explica Loredana Popescu, directorul Colegiului Economic Costin C. Kiritescu.

Dupa modelul parteneriatului cu companiile, ministerul Educatiei vrea sa transforme tot invatamantul profesional.

Conform noului plan de invatamant profesional-dual, propus de ministerul Educatiei, elevii ar putea sa se specializeze in domeniile pe care le-au studiat in primii 3 ani si sa urmeze nivelurile 4 si 5 de profesionalizare.

Fiecare nivel ar avea intre 1 si 3 ani de studiu. La finalul nivelului 4, elevul ar fi calificat drept tehnician, iar dupa nivelul 5 - tehnician specializat. In anumite cazuri, o persoana ar putea face chiar si 9 ani de invatamant profesional, timp in care ar fi si platita de companii.

"Eu ma astept companiile sa se apropie din ce in ce mai mult de scoala, pe zona comuna de interes, formarea resurselor umane necesare lor, chiar in ideea, pun in ghilimele, unui co-director pe partea de business pentru o scoala profesionala, astfel incat, nu neaparat sa-l platim ca si cadru didactic, dar co-director insemnand ca intr-adevar, parteneriatul dintre scoala si mediul de afaceri este real", declara Adrian Curaj, ministrul Educatiei.

Deocamdata, nu este stabilit daca elevii vor fi obligati prin contract sa se angajeze ulterior la companiile respective. Pana pe 16 iunie, propunerea este supusa consultarii publice.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26