Noi reguli pentru produsele traditionale. Cozonacii, salamul si branza scapa de e-uri si conservanti
Oficialii din ministerul agriculturii iau masuri dupa ce reprezentantii Uniunii Europene ne-au atras atentia ca avem prea multe produse asa zis "traditionale".
Din decembrie, primesc atestat doar acele alimente preparate manual, care respecta retete stravechi. In plus aditivii alimentari nu vor mai avea ce sa caute in cozonac, branza sau salam. Drept urmare, peste 70 la suta dintre producatori vor fi nevoiti sa se reprofileze.
Noile prevederi intra in vigoare intr-o luna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Practic, vor primi stampila doar alimentele facute din materii prime locale, care au o reteta traditionala, nu contin aditivi, coloranti sau indulcitori si care vor fi framantate manual.
In prezent piata e plina de produse prezentate drept "traditionale", dar care au in compozitie e-uri plus un termen de valabilitate de peste 6 luni.
"Daca expira in martie nu are cum sa fie un produs traditional. Si eu fac cozonaci acasa si dupa 4-5 zile se usuca", spune un cumparator.
Un lucru este sigur: de anul viitor, aceste alimente nu vor mai avea loc pe rafturile cu produse traditionale, ci doar acelea care care se prepara ca pe vremea bunicii. In aceste conditii, suntem modesti daca spunem ca din cele 4400 de produse atestate acum, cel putin jumatate vor disparea.
"S-ar putea sa ramana maximum 1000 de produse tradtionale atestate. Se va face curatenie intre falsii producatori de produse traditionale care vor disparea", spune Calin Maties, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania.
Vor fi restrictii si in ceea ce priveste cantitatea produsa. Un brutar va putea sa faca cel mult 300 de kilograme de paine pe zi, sau 800 daca are mai multe sortimente. Este si cazul unui intreprinzator din Alba.
"Faina, apa, drojdie, sare, acritura, acritura sa o lasam de pe o zi pe alta din cauza ca sa nu se strice painea si sa se farame painea, sa fie miezul mai pufos. Exact cum framantau batranii."
Adevaratii gospodari nu se lasa insa descurajati. Localnicii din Olt au pregatit dosarul pentru ca prunele uscate de Leleasca sa fie atestate.
Daca pana acum producatorii nu erau verificati dupa ce primeau atestatul de acum vor fi controlati atat de cei din ministerul agriculturii, cat si de reprezentantii autoritatii pentru protectia consumatorilor si ai ministerului sanatatii.