Noi reguli pentru produsele traditionale. Cozonacii, salamul si branza scapa de e-uri si conservanti

×
Codul embed a fost copiat

Oficialii din ministerul agriculturii iau masuri dupa ce reprezentantii Uniunii Europene ne-au atras atentia ca avem prea multe produse asa zis "traditionale".

Din decembrie, primesc atestat doar acele alimente preparate manual, care respecta retete stravechi. In plus aditivii alimentari nu vor mai avea ce sa caute in cozonac, branza sau salam. Drept urmare, peste 70 la suta dintre producatori vor fi nevoiti sa se reprofileze.

Noile prevederi intra in vigoare intr-o luna.

Practic, vor primi stampila doar alimentele facute din materii prime locale, care au o reteta traditionala, nu contin aditivi, coloranti sau indulcitori si care vor fi framantate manual.

In prezent piata e plina de produse prezentate drept "traditionale", dar care au in compozitie e-uri plus un termen de valabilitate de peste 6 luni.

Citește și
produse bio
Locuitorii din Cluj sunt invitati la un targ fara conservanti, coloranti, E-uri sau aditivi
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Daca expira in martie nu are cum sa fie un produs traditional. Si eu fac cozonaci acasa si dupa 4-5 zile se usuca", spune un cumparator.

Un lucru este sigur: de anul viitor, aceste alimente nu vor mai avea loc pe rafturile cu produse traditionale, ci doar acelea care care se prepara ca pe vremea bunicii. In aceste conditii, suntem modesti daca spunem ca din cele 4400 de produse atestate acum, cel putin jumatate vor disparea.

"S-ar putea sa ramana maximum 1000 de produse tradtionale atestate. Se va face curatenie intre falsii producatori de produse traditionale care vor disparea", spune Calin Maties, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania.

Vor fi restrictii si in ceea ce priveste cantitatea produsa. Un brutar va putea sa faca cel mult 300 de kilograme de paine pe zi, sau 800 daca are mai multe sortimente. Este si cazul unui intreprinzator din Alba.

"Faina, apa, drojdie, sare, acritura, acritura sa o lasam de pe o zi pe alta din cauza ca sa nu se strice painea si sa se farame painea, sa fie miezul mai pufos. Exact cum framantau batranii."

Adevaratii gospodari nu se lasa insa descurajati. Localnicii din Olt au pregatit dosarul pentru ca prunele uscate de Leleasca sa fie atestate.

Daca pana acum producatorii nu erau verificati dupa ce primeau atestatul de acum vor fi controlati atat de cei din ministerul agriculturii, cat si de reprezentantii autoritatii pentru protectia consumatorilor si ai ministerului sanatatii.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cele mai dese suspiciuni in privinta produselor industrializate. Recomandarile specialistilor
Cele mai dese suspiciuni in privinta produselor industrializate. Recomandarile specialistilor

Contin E-uri, coloranti, sunt injectate, nu au nutrienti. Acestea sunt cele mai dese suspiciuni in privinta produselor industrializate.

Locuitorii din Cluj sunt invitati la un targ fara conservanti, coloranti, E-uri sau aditivi
Locuitorii din Cluj sunt invitati la un targ fara conservanti, coloranti, E-uri sau aditivi

A saptea editie a „Targului Verde” se desfasoara la sfarsitul saptamanii. Clujenii sunt asteptati cu produse naturale, fără aditivi, coloranţi şi alte chimicale.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.