Noaptea caselor: Locuri încărcate de istorie, asaltate de iubitorii de artă
A fost o noapte albă în Bucureşti, unde iubitorii de artă şi istorie au ieşit la plimbare şi au poposit în case care ascund poveşti mai puţin ştiute.
Au descoperit clădiri pe lângă care trecem poate nepăsători, dar care, de pildă, au fost cândva ori mai sunt şi acum locuri de întâlnire pentru artiştii Capitalei.
Unul dintre cele mai aglomerate spaţii de creaţie ale secolului trecut, Casa Costa-Foru, de pe Dealul Mitropoliei din Capitală, nu mai este locuită de zece ani. Sâmbătă seară însă, şi-a deschis larg uşile pentru vizitatorii dornici de o călătorie în timp şi de o porţie de cultură.
Alina Catrinoiu, organizator: "A fost reşedinţa familiei Constantin Costa-Foru, dansul a avut 10 copii. A fost jurnalist, a fost întemeietorul Ligii Drepturilor Omului."
Interioarele au fost readuse la viaţă de un grup de voluntari îndrăgostiţi de poveştile şi arhitectura Bucureştiului de altădată.
Din circuitul caselor deschise pentru vizitatori până târziu în noapte a făcut parte şi un imobil de pe stradă Luigi Cazzavillan. Sub acoperişul acestei construcţii s-au adunat artişti şi arhitecţi. Creativitatea i-a unit, spun ei.
Dan Geantă, artist: "Fiecare dintre cei angrenaţi în ce se întâmplă în casa asta, de la cei cu biroul de arhitectură, până la noi care avem magazinul, cu toții am activat în domenii artistice."
Andreea Mihai, architect: "E un loc în care ne simţim ca acasă."
Alte 13 spaţii socio-culturale au făcut parte din circuitul nocturn.
Evenimentul "Noaptea caselor" a ajuns la a patra ediţie şi intrarea a fost liberă.