Nicole Kidman si Printul Charles, sprijin pentru persoanele defavorizate de la noi. Proiectul cu care dau o lectie Romaniei

01-10-2014 17:58


Un proiect umanitar sustinut puternic de actrita Nicole Kidman si de Printul Charles al Marii Britanii ne arata ca si in Romania tinerii, mai putin norocosi, pot deveni productivi si utili.

O fundatie a construit pentru adolescentii cu dizabilitati o ferma de legume bio in care acestia muncesc, dupa puteri. Produsele lor au ajuns sa fie vandute si in magazine.

Nicole Kidman, asa cum sigur n-o stiti din filme, fredonand cu sotul ei un cantec religios la un spital unde a mers sa -i inveseleasca pe copiii bolnavi. Asa a facut si in Romania, dupa filmarile la Cold Mountain. A vrut sa vada un orfelinat din Suceava si a decis sa le doneze celor mici banii primiti in instanta, in urma unor procese de calomnie cu cateva ziare. Povestea a aparut in reviste importante din Australia, Statele Unite si Marea Britanie.

Deloc intamplator, vorbim de acelasi camin din Suceava unde a poposit si Printul Charles, acum 10 ani. Inca de atunci, caminul a primit patronajul regal al printului Charles, iar fetita care i-a cantat mostenitorului britanic a devenit parte a fundatiei care desfasoara un proiect atipic pentru Romania.

500 de copii si tineri, abandonati si bolnavi, sustinuti de fundatie, au fost invatati sa devina utili. De trei ani, unii dintre ei lucreaza intr-o imensa gradina de legume, pe care fundatia britanica le-a amenajat-o in centru.

"Producem rosii si ardei kapia. Surplusul, ce ne ramane, am reusit sa il vindem in supermarket", spun ei.

Sunt 4 solarii imense cu sol ingrasat doar cu balegar, din care se culeg 200 de kilograme pe saptamana de legume bio.

"Ei au invatat cum sa se descurce, cum sa munceasca ca sa aiba o viata independenta", a spus Rahina Pastrav, directorul fundatiei. Ideea in sine a venit, de fapt, tot de la Printul Charles.

La marginea Londrei, de pilda, sunt mici magazine specializate in desfacerea marfurilor produse de persoane defavorizate. Cei care vor sa sustina anumite cauze sociale fac un efort, merg pana acolo si le cumpara. Stiind ca, prin gestul lor, ii ajuta pe acesti oameni, inclusiv financiar.

"Totul s-a intamplat foarte repede. Practic, de la o zi la alta, am inceput sa le vindem produsele. Se vand excelent", a spus Ana Maria Florea Harrison.

Lectia data de doi oameni stiuti, dupa nume si chip, de jumatate de glob, unei comunitati din Suceava, ne priveste pe toti. Oamenii mai putin norocosi decat noi nu sunt o povara.

VIDEO PROTVPLUS.RO