"Nevazatorii" care figureaza ca soferi vor fi depistati de noile sisteme informatice si isi vor pierde ajutoarele de la stat
''Romania este tara in care nevazatorii au permise de conducere auto''. Informatia care nu este deloc noua este repusa pe tapet de premierul Ciolos
Seful guvernului spune ca cei care pacalesc legea incep sa fie depistati prin noile sisteme informatice implementate in diferite institutii, iar vinovatii isi vor pierde ajutoarele de la stat.
In urma unui conflict aparut in interiorul Asociatiei Nevazatorilor cativa membri l-au filmat cu o camera ascunsa pe presedintele Filialei din Galati. Acuzatorii spun ca un nevazator real nu ar putea sa se deplaseze fara insotitor.
Potrivit legii, nevazatorii incadrati in grad de handicap grav pot zari pana la cel mult 2 metri, au dificultati majore de orientare in spatiu, sunt dependenti de un asistent si li se interzice sa aiba permis de conducere.
Asta spune legea, in realitate. La Forumul Romania Digitala, premierul a explicat ce surprize au aparut dupa ce s-au creat bazele de date pentru asistenta sociala.
Dacian Ciolos, prim-ministru: "Prin folosirea acestor baze de date incrucisate, am constatat ca avem mai multe persoane care beneficiaza de sprijin de asistenta sociala ca fiind persoane nevazatoare, dar pe de alta parte, aceste persoane sunt si pe lista celor care au permise de conducere. Deci undeva e o problema: sau intr-o parte, sau in alta."
Povestea nu este noua. Intr-un reportaj Romania, te iubesc, de acum 5 ani, demonstra ca asa-zisi nevazatori continuau sa sofeze dar luau si bani de la stat.
Reporter: "Cum e cu pensia de handicap si cu carnetul?"
- "Cum stiti."
Reporter: "Toata lumea face scandal."
- "Pai lasa sa faca, dumneavoastra va faceti treaba eu am sa ma duc sa-l predau."
Reporter: "Il predati? ce anume, carnetul sau pensia?"
- "Am sa predau ce am sa gasesc de cuviinta"
In mod normal un nevazator cu un handicap grav poate incasa peste 1200 de lei pe luna.