Primele zile caniculare din aceasta vara. Prognoza meteo pana la sfarsitul lunii iunie

×
Codul embed a fost copiat

Tara noastra este lovita de un val de caldura. Luni, temperaturile s-au ridicat pana la valori de 35 de grade, iar marti si miercuri se va atinge si chiar depasi pragul de canicula.

Meteorologii anunta trei zile in care temperaturile vor avea peste 30 de grade celsius in toata tara.

Marti se va atinge pragul de canicula: 35 de grade Celsius, in vestul, centrul si sudul tarii. Caldura devine insuportabila si aerul greu de respirat. Cele 35 de grade vor fi resimtite marti si miercuri ca si cand ar fi 40.

Miercuri va fi si mai cald, cu temperaturi de pana la 35-36 de grade Celsius in sudul Banatului si al Olteniei.

Tot marti si miercuri, indicele de temperatura-umezeala va atinge prgul critic de 80 al disconfortului termic.

Citește și
boutique
Un nou "fenomen" pe litoralul romanesc: cazarea la boutique-uri. Care este pretul unei camere

In aceste conditii, medicii ne sfatuiesc sa nu iesim pe strada intre orele 10 si 16, iar in cazul in care facem acest lucru sa ne protejam cu ajutorul palariilor de soare.

In plus, trebuie sa avem permanent la noi o sticla cu apa si sa consumam cel putin 2 litri pe zi. Categoriile cele mai expuse la pericolul insolatiei sunt copiii si batranii.

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat prognoza pana la sfarsitul lunii iunie.

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 17 – 30 IUNIE 2013 :

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Prima parte a saptamanii va fi caracterizata de o vreme calduroasa, cu medii ale temperaturilor maxime de 33...34 de grade.

Din data de 21 iunie pana la sfarsitul lunii regimul termic va reveni la valori in jurul celor normale ale perioadei, reprezentate in general de medii diurne de 27...30 de grade, posibil usor mai mici in jurul datei de 23 iunie.

Aceeasi tendinta o vor avea si valorile termice din cursul noptilor, respectiv scadere de la 18...20 de grade la inceput spre medii de 15...17 grade din data de 21 iunie.

Ploile vor lipsi pana la sfarsitul primei saptamani, apoi vor fi posibile aproape in fiecare zi, fiind mai frecvente si mai importante cantitativ in zilele de 23 si 24 iunie.

CRISANA

Primele zile ale saptamanii vor fi caracterizate de o vreme calduroasa, cu medii ale temperaturilor maxime de 32...33 de grade.

Apoi, din data de 19 iunie, pana la sfarsitul lunii vor fi variatii termice in jurul valorilor normale ale perioadei, reprezentate in general de medii diurne de 27...28 de grade, posibil usor mai mici in jurul datei de 24 iunie. Aceeasi tendinta o vor avea si valorile termice din cursul noptilor, respectiv scadere de la 17...20 de grade la inceput spre medii de 14...16 grade din data de 20 iunie.

Ploile vor lipsi pana la sfarsitul primei saptamani, apoi vor fi posibile aproape in fiecare zi, fiind mai frecvente si mai importante cantitativ in intervalul 22...25 iunie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi calduroasa in primele doua zile in cea mai mare parte a regiunii, astfel ca, pentru temperaturile maxime, sunt de asteptat medii de 29...31 de grade.

Din 19 iunie tendinta va fi de situare a regimului termic in apropierea mediilor climatologice ale perioadei, respectiv 26...28 de grade, cu usoare abateri pozitive in partea de sud-vest.

Minimele nocturne vor avea in general aceeasi evolutie, valorile cele mai ridicate fiind de asteptat la inceputul intervalului, in ansamblu mediile urmand a se situa la pragul de 13...15 grade.

Pe parcursul primelor zile ploile, in general slabe, se vor semnala pe arii restranse, mai ales in data de 19 iunie. Dupa 22 iunie insa probabilitatea pentru fenomene specifice instabilitatii atmosferice va fi destul de ridicata, in special pana in data de 26 iunie.

MARAMURES

Primele zile ale saptamanii vor fi caracterizate de o vreme calduroasa, cu medii ale temperaturilor maxime de 31 de grade.

Apoi, din data de 19 iunie, pana la sfarsitul lunii vor fi variatii termice in jurul valorilor normale ale perioadei, reprezentate in general de medii diurne de 27...28 de grade, posibil usor mai mici in intervalul 22 - 26 iunie.

Aproape aceeasi tendinta o vor avea si valorile termice din cursul noptilor, respectiv scadere de la 16...18 grade in prima parte a saptamanii spre medii de 13...15 grade din data de 20 iunie.

Ploile vor aparea sporadic pana la sfarsitul primei saptamani, apoi vor fi posibile aproape in fiecare zi, fiind mai frecvente in intervalul 22...25 iunie.

MOLDOVA

Va fi foarte cald in primele doua zile, cand media maximelor termice se va situa in jurul a 30 de grade. Dupa scaderea de temperatura de mijlocul saptamanii viitoare, regimul termic se va mentine relativ constant pana la sfarsitul lunii, cu temperaturi maxime in medie in jurul a 26...27 de grade.

Aceeasi tendinta o va avea si regimul termic nocturn, scadere de la medii de 17...18 in primele zile, la valori de 12...14 grade in jurul datei de 21 iunie, apoi iar crestere spre valori medii de 16 grade.

Averse si descarcari electrice vor aparea pe areale restranse in 18 si 19 iunie, dar par a fi mai frecvente intre 23 si 26 iunie.

DOBROGEA

Vremea va fi calduroasa in primele doua zile, cand media maximelor se va situa in jurul a 30 de grade, apoi se remarca o scadere de temperatura, concretizata in valori medii de 25...27 de grade, urmata de o incalzire ce va aduce regimul termic in jurul celui normal al perioadei, la o medie de 29 de grade.

Aceleasi oscilatii termice se vor regasi si in regimul minimelor, ce scad de la 19...20 de grade la inceput la o medie de 16 grade in partea a doua a saptamanii ce urmeaza. Apoi regimul termic se va mentine relativ constant la valori de 18...19 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ redusa pe parcursul urmatoarelor doua sapamani, totusi acestea pot aparea in data de 19 iunie si din nou in intervalul 26...27 iunie.

MUNTENIA

Intervalul de referinta va debuta cu o vreme deosebit de calda, cu valori medii ale maximelor de 33...34 de grade. In partea a doua a saptamanii va fi foarte probabila o scadere de temperatura, astfel ca media diurna se va situa la 28...30 grade.

Apoi va urma o perioada caracterizata de un regim termic relativ constant si apropiat de cel normal al datei, modelul indicand o medie in jurul a 30 de grade.

Aceeasi tendinta de evolutie o vor avea si valorile de temperatura nocturne, respectiv de la 17...18 grade in primele zile, la 15 grade in partea a doua a saptamanii urmatoare si spre 16...17 grade pana la sfarsitul lunii.

In privinta ploilor, acestea pot aparea sporadic si in cantitati nesemnificative in prima saptamana, dar cu o probabilitate mai mare in intervalul 23...25 iunie si pot fi asociate cu celelalte manifestari ale instabilitatii atmosferice.

Cum fost vremea in weekend

Inca de duminica, temperaturile ne-au amintit ca ne apropiem de perioada caniculei.

Au fost peste 32 de grade Celsius in Capitala, iar bucurestenii s-au inghesuit in stranduri si paduri.

Iar saptamana va incepe cu maxime de peste 35 de grade, mai ales in vestul si sudul Romaniei.

Duminica, in partea de sud a tarii, combinatia dintre umiditate ridicata si temperatura mare a facut ca indicele de confort termic sa treaca de 76 de unitati.

Asta inseamna ca organismul nostru se adapteaza mai greu. Trebuie sa ne hidratam. Sa bem multa apa si sa ne racorim pielea. Pentru copii, nu e doar o indicatie medicala, ci o adevarata placere.

Dar nu toata lumea s-a inghesuit la strand. Lasam distractia din nord si mergem in partea de est a Bucurestiului. Aici i-am gasit pe cei care prefera racoarea si linistea padurii Cernica.

Vremea va continua sa se incalzeasca, spun meteorologii. Marti si miercuri, spun specialistii, temperaturile vor trece usor peste 35 de grade. Asta inseamna ca si disconfortul termic va creste, asa ca tineti cont de sfatul medicilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cum va fi vremea pe litoral, in urmatoarele zile. Prognoza pentru perioada 27 mai - 3 iunie
Cum va fi vremea pe litoral, in urmatoarele zile. Prognoza pentru perioada 27 mai - 3 iunie

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Un nou
Un nou "fenomen" pe litoralul romanesc: cazarea la boutique-uri. Care este pretul unei camere

Pentru turistii care isi doresc mai mult decat atmosfera obisnuita dintr-un hotel pe litoral au aparut unitatile de cazare gen boutique.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.