Multe şcoli din sistemul românesc, supraaglomerate. Inspectoratul dă vina pe "moda vizei de flotant"

Dată publicare: 11-09-2018 17:48
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Clase cu 36 de elevi care învaţă în 3 schimburi, aşa arată multe şcoli din sistemul românesc, supraaglomerate. Părinţii sunt revoltaţi că juniorii au ajuns să se calce în picioare la ieşirea din şcoală, iar începătorii se pot rătăci.

Profesorii spun că este greu să se descurce cu un număr atât de mare de elevi într-o clasă, în timp ce directorii se plâng de lipsa de spaţiu. În schimb, inspectoratul da vina pe părinţii care îşi înscriu copiii la şcoală preferată, cu viză de flotant.

La Şcoala 280 din Capitală, copiii s-au înghesuit să iasă din clădire, la finalul cursurilor. Câţiva dintre ei, de la clasa pregătitoare, s-au pierdut pentru câteva clipe, iar părinţii i-au căutat cu lacrimi în ochi.

Mama: "Îmi este frică să-mi mai las copilul la şcoală, după ce am văzut în curtea şcolii. A fost o busculadă infernală, puteau să se calce în picioare."

Cum explică directoarea situaţia: "Probabil că sunt copiii de pregătitoare şi până când doamna învăţătoare împreună cu părinţii stabilesc locul de întâlnire, e firesc ca în prima zi să se mai întâmple şi astfel de lucruri".

Problema este, însă, mai profundă. Părinţii se plâng de numărul foarte mare de elevi într-o clasă.

Scoala 280 este una dintre cele mai aglomerate unităţi şcolare din Sectorul 5, iar suprapopularea nu este o problemă nouă. Aici, clasele au chiar şi 36 de elevi, iar copiii învaţă în 3 schimburi.

Lipsa de spaţiu, dar mai ales moda vizei de flotant pentru circumscripţii cu şcoli bune, au dus la această situaţie, spune Inspectoratul.

La Timişoara, la Şcoala Generală 30, în 3 ani, numărul elevilor s-a dublat, de la 1000 la aproape 2000. Iar conducerea a apelat la nişte containere.

"- Staţi în apropiere?
- Nu, venim din Moşniţa Veche.
- Aţi recurs la asta pentru că are o reputaţie bună?
- Da, are o reputaţie foarte bună şi vrem ce-i mai bun pentru copii".

La Colegiul Naţional Goethe din Bucureşti, sunt clase şi cu 34 de elevi. Dar cauza este alta.

Ramona Costache, directorul Colegiului Naţional Goethe: "Nu spaţiul este cel care ne-ar pune eventuale probleme de redimensionare a planului de şcolarizare, ci resursa umană, doamnele şi domnii profesori vorbitori de limba germană maternă. Asta este, de fapt, motivul pentru care sunt supradimensionate".

Profesorii spun că tot copiii au de suferit din cauza aglomeraţiei din clase. PSD a anunţat în programul de guvernare construcţia a 2000 de şcoli şi grădiniţe noi.


VIDEO PROTVPLUS.RO