Mozaic, marmură și vitralii, în Catedrala Mântuirii Neamului. Cât au costat lucrările până acum


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 23 Octombrie 2018 18:33
Categorie: Stiri Sociale

Biserica Ortodoxă Română se pregăteşte pentru cel mai important moment de la începerea Catedralei Mântuirii Neamului: sfinţirea, programată pe 25 noiembrie.

Luna viitoare, sunt aşteptaţi la Bucureşti mii de oaspeţi din străinătate, inclusiv Patriarhul Constantinopolului. Monumentul a costat până acum 105 milioane de euro.

Catedrala Neamului se măreşte văzând cu ochii.

Inginer: - Ca să vă faceţi o idee, structura de aici are 100 de tone, toată va fi ridicată cu o singură bucată cu ajutorul unei macarale mobile de 600 de tone care se montează acum.

Reporter: - Ce înălţime va avea la final?

Inginer: - Structura metalică la cota 120 de metri, avem şi crucea 7 metri, catedrala va avea înălţimea de 127 de metri faţă de cota zero.

Aproape 1000 de oameni lucrează zi şi noapte, pentru sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului programată pe 25 noiembrie.

Oamenii sunt curioşi să vadă ce s-a făcut în acești ani şi nu vor fi dezamăgiţi, vor avea în faţă o clădire zveltă, frumoasă: Catedrala Naţională Ortodoxă din România. Doar în interiorul catedralei sunt rezervate 3000 de locuri”, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Credincioşii vor intra în catedrală prin spaţiul liturgic exterior de peste 15 mii de metri pătraţi, care va avea o fântână arteziană şi coloane pe margini. Culoarul îi va duce înspre catapeteasma înaltă de 18 metri.

La proiectul nostru n-am putut să facem o catapeteasmă din lemn, a trebuit una din beton, având în vedere aceste dimensiuni. Din calulele noastre a rezultat că pentru catapeteasmă avem nevoie de 12 kilograme de mozaic cu foiţă de aur pentru un metru pătrat de icoană”, explică inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal.

Pereţii interiori ai catedralei vor fi de asemenea acoperiţi cu mozaic adus din Italia.

Inclusiv peretele veşmântarului care se află aici în interiorul altarului, practic locul pe care vor fi aşezate hainele preoţeşti, va avea 9 ferestre cu vitralii în termopan. De asemenea, cu o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 7 metri, peretele va fi îmbrăcat în totalitate în icoane din mozaic.

Iar pe jos, dintr-o parte în alta a clădirii, inclusiv în altar, va fi marmură.

În aceste zile urmează să se facă şi proba celor 6 clopote, însă fără limbă, pentru că acestea vor răsuna pentru prima dată în ziua sfinţirii.

Până în prezent s-au cheltuit 105 milioane de euro. Catedrala, spun reprezentanţii construcţiei, trebuia să fie finalizată până în prezent, însă nu au avut suficiente fonduri, aşa că, cel mai probabil, şi aici vorbim doar despre lucrările din interiorul construcţiei, vor fi gata abia în 2024.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile amomentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO