Motivul pentru care tinerii români se desprind greu de casa părintească. Argumentul lui Ionuț
Cei mai mulţi tineri din ţară se dezlipesc greu de părinţi şi durează până prind aripi să plece de acasă. Potrivit Eurostat, 8 din 10 români, cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, locuiesc cu mama şi tata.
Acelaşi studiu arată că femeile devin independente mai devreme decât bărbaţii. Ele se mută de lângă familie la 25 de ani, iar ei la 30.
Ionuţ lucrează la un hipermarket, are un salariu net de 1.300 de lei şi locuieşte cu părinţii. În ianuarie împlineşte 27 de ani, dar nu are planuri să îşi ia zborul de lângă ai lui.
"Sincer să fiu eu nu aş vrea să plece, că îmi place ca să fie aici lângă noi", spune tatăl lui Ionuț.
Tânărul mărturiseşte că uneori şi-ar dori să fie independent, dar situaţia financiară nu îi permite această libertate.
"Cerinţele sunt destul de pretenţioase la anumite joburi, timpul de lucru e undeva la 8 ore. Sunt momente când vrei să fii singur, să nu ai pe nimeni pe cap şi intervin părinţii şi atunci este o problemă", spune Ionuț.
Alexandru are 25 de ani şi de 2 ani lucrează în domeniul IT. Dar nu s-a grăbit să plece din casa părintească.
"Faptul că stau cu părinţii mă ajută să economisesc lunar undeva la o mie de lei, poate şi mai bine. Plus că îmi salvez timpul alocat hobby-urilor mele, pentru că nu gătesc, nu fac curat", este de părere Alexandru.
Potrivit Eurostat, 83,3% dintre românii cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani stau cu părinţii, în timp ce media europeană este de 76,3.
De la 25 de ani, procentul scade. 54,2 dintre românii cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani încă mai stau în casă cu părinţii. Media europeană este de 41,7%.
Fetele se desprind mai devreme de familie.
Datele Eurostat arată că bărbaţii din România se mută de la părinţi la vârsta de 30 de ani, în timp ce femeile imediat ce împlinesc 25 de ani.
Sociologii îi denumesc pe aceşti tineri "adultescenți", pentru că îşi prelungesc adolescența şi nu îşi asumă toate responsabilităţile unui adult.
"Vedem şi o constrângere economică, lipsa resurselor şi statul împreună cu părinţii e un confort. Şi adulţii care au un loc de muncă şi tinerii care îşi încep sau continuă după 18 ani studiile preferă să nu schimbe oraşul, să caute universitate în oraşul în care locuiesc, să rămână alături de părinţi", explică Ioan Hosu, sociolog.
În topul tinerilor de până în 34 de ani, care stau cu părinţii, România este pe locul 12, potrivit Eurostat. Pe primele locuri se situează croaţii, slovacii şi maltezii. La polul opus sunt suedezii, danezii şi finlandezii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, salarii, parinti, tineri, independenta,
Dată publicare:
17-12-2018 18:45