Parchetul Iaşi: Directorul Bibliotecii Central Universitare și soția sa s-au sinucis la distanță de câteva ore
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi susţin că directorul Bibliotecii Central Universitare din Iaşi, Bogdan Petru Maleon, şi soţia sa s-au sinucis în prima zi de Crăciun, la o diferenţă de câteva ore.
"Din primele cercetări care s-au efectuat în cursul după amiezii de ieri şi în cursul dimineţii, respectiv, concluziile preliminare ale necropsiei, au fost înlăturate suspiciunile privind uciderea celor două persoane, lipsa semnelor de violenţă şi lipsa oricăror semne de autoapărare pe corpul cadavrelor astfel încât, în acest moment, concluzia la care am ajuns este că cele două persoane s-au sinucis la o diferenţă de două trei ore, decesul intervenind cu aproximativ 8 - 10 ore înainte de ora la care au fost găsite cadavrele", a declarat, marţi, Carmina Pascal, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, conform Agerpres.
Astfel se contrazic primele ipoteze conform cărora a fost o crimă urmată de sinucidere.
Inițial, anchetatorii au luat în calcul ca variantă de lucru gelozia, scrie Ziarul de Iași. Se vehicula ideea că cei doi au avut o discuție în contradictoriu, în urma unui apel telefonic, iar Bogdan Maleon și-ar fi ucis soția, după care s-a sinucis.
În ziua de Crăciun, directorul Bibliotecii Central Universitare din Iaşi, Bogdan Petru Maleon, în vârstă de 41 de ani, a fost găsit spânzurat de o grindă din casă, iar soţia sa, Anda Elena, în vârstă de 38 de ani, a fost găsită zăcând fără suflare pe podeaua aceleiaşi încăperi.
Cei doi au fost găsiţi în locuinţa lor de pe strada Alistar, de o rudă care era îngrijorată că nu au ajuns la masa de Crăciun şi nici nu răspundeau la telefon.
Echipajul SMURD, sosit la faţa locului în urma sesizării făcute prin serviciul 112, nu a mai putut face nimic pentru salvarea celor doi soţi care erau morţi de mai multă vreme.
Atât rudele, colegii şi prietenii acestei familii sunt înmărmuriţi.
“M-a dărâmat tragedia din familia Maleon. Vorbisem cu Bogdan recent, când i-am cerut câteva poze pentru o expoziţie şi m-a ajutat imediat. La începuturi, am petrecut mult timp cu el şi alţi colegi de la Universitate şi Institutul Xenopol, într-un grup informal de teoria istoriei. I-am apreciat gândirea foarte bine aşezată, lecturile extinse şi extraordinara eleganţă. Apoi, a avut o strălucită carieră universitară. Dumnezeu ştie ce s-a petrecut si cum s-a ajuns la această tragedie. Dar dincolo de explicaţii, rămâne o cumplită tragedie. Dumenezeu să-i ierte, pe Bogdan şi Anda. Condoleanţe familiilor!”, a spus Adrian Cioflâncă, istoric.
Mediul academic ieşean este în stare de soc. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a transmis un mesaj de condoleanţe.
„În această perioadă de sărbătoare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este îmbrăcată în doliu. Suntem profund şocaţi şi întristaţi de tragedia petrecută în familia profesorului Maleon, cadru didactic al Facultăţii de Istorie şi director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre rudele şi prietenii familiei, spre colegi, spre cei care i-au cunoscut. În semn de respect faţă de toţi cei afectaţi, rugăm comunitatea academică şi opinia publică să păstreze o cuvenită discreţie în această situaţie încă greu de înţeles. Dumnezeu să-i odihnească în pace”, au transmis universitarii.
Trupurile neînsufleţite au fost duse la IML unde vor fi supuse unor analize amănunţite pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor deceselor.
Bogdan Petru Maleon era profesor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul UAIC. Potrivit CV-ului său, a beneficiat de numeroase de granturi de cercetare, a luat parte la conferinţe internaţionale şi naţionale, publicând zeci de articole şi volume de specialitate. În perioada 2010-2015 a fost directorul Muzeului Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, iar între 2012 şi 2016 a fost reprezentat al Facultăţii de Istorie în Senatul Universităţii.
Anda Elena Maleon a absolvit Facultatea de Istorie şi masterul de Managementul Afacerilor Mici şi Mijlocii din cadrul FEEA, din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Ea a activat în domeniul auto şi financiar, după care a devenit antreprenor şi a participat la scrierea şi implementarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă. Una dintre firmele deţinute oferă consultanţă pentru scrierea şi implementarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă, cealaltă fiind o editură. Totodată, era preşedinte al unui ONG, Asociaţia Concept, ce susţine dezvoltarea culturală şi socială a Regiunii de Nord Est.
Cei doi nu aveau copii.