Moartea unui barbat de 41 din Iasi i-a oferit lui o sansa la o viata normala, dupa 6 ani in care a fost dependent de dializa

Ultima actualizare: 27-04-2017 07:01

 Sfarsitul vietii unui barbat de 41 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral a insemnat pentru familia lui o mare durere, dar si ocazia unui act de omenie.

 Medicii din Iasi au obtinut acordul familiei pentru prelevarea ficatului, corneelor si rinichilor pentru a salva alte vieti. Unul dintre rinichi a ajuns deja la un barbat de 38 ani din Republica Moldova, care de 6 ani era dependent de dializa. Totusi - spun medicii - situatia incepe sa fie ingrijoratoare: la Iasi, de la inceputul anului s-au facut doar doua interventii de transplant, fata de 12 cate au fost anul trecut.

La doua zile dupa operatia de transplant renal, barbatul simte o imensa recunostinta.

Alexandru Budean, pacient: "Am fost 6 pacienti si din 6 m-au ales pe mine, a treia oara a fost cand m-au chemat: prima data nu am fost compatibil, a doua oara nu si-au dat rudele acordul sa semneze si acum e a treia oara."

Organele prelevate de la pacientul de 41 de ani, intrat in moarte cerebrala, au salvat mai multe vieti. Ficatul si corneele au fost transplantate tot la Iasi, iar al doilea rinichi a ajuns la un pacient din Bucuresti.

La Iasi, pacientul care a primit un rinichi sanatos se afla pe lista de asteptare de mai bine de trei ani.

Alexandru Budean, pacient: "Poate mai sunt asa cazuri si mi-as dori oamenii sa fie constienti si sa doreasca sa doneze, ei nu sunt in pielea noastra sa stie cum e viata pe dializa."

Doctorii spun ca numarul prelevarilor de organe de la pacienti aflati in moarte cerebrala a scazut destul de mult, iar rudele accepta mai greu aceasta interventie. Acum, pe listele de asteptare pentru un transplant de rinichi sunt aproape 500 de pacienti.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO