UE: Fara etichete care promoveza alimentele ca minuni pentru sanatate
Comisia Europeana nu mai vrea sa vada pe rafturile din tarile Uniunii, inclusiv Romania, produse alimentare prezentate ca adevarate minuni pentru sanatate.
In traducere, etichete care ne anunta ca marfa "ajuta la pastrarea sanatatii inimii", "trateaza anemii" sau "regleaza tranzitul intestinal" trebuie sa dispara.
Uniunea nu face compromisuri. Din 6.000 de solicitari trimise de producatorii romani care cereau pastrarea actualelor etichete, doar 300 au primit o a doua sansa. Adica specialistii le-ar putea aproba. Asta inseamna ca, in 95% din cazuri, producatorii trebuie sa renunte la mentiunile de sanatate si de nutritie.
Regulamentul Comisiei Europene este in vigoare din 2006, iar tara noastra ar fi trebuit sa-l aplice inca de la integrare. Am primit totusi un termen de gratie, ca de altfel toate tarile nou-intrate in UE.
Laptele si ouale imbogatite cu Omega 3, bune pentru inima, iaurturile cu enzime si bacterii care ajuta tranzitul intestinal, carnea de curcan si de strut care nu ingrasa, uleiul de masline care previne bolile cardiovasculare. Pe scurt, produse care se gasesc in toate magazinele. Cei care le scot pe piata trebuie sa renunte la aceste mentiuni medicale sau sa faca dovada eficientei lor.
Fara indicatia de sanatate "reduce colesterolul" sau indicatia nutritiva "contine esteri de stanoli", o paine de secara, de exemplu, nu va mai fi decat o simpla paine de secara.
Regulamentul ii nemultumeste pe producatori care sustin ca, in final, consumatorul nu va mai putea face diferenta intre alimentele sanatoase si cele mai putin sanatoase.
Unii sustin ca au si fost amendati de autoritati din cauza acestui regulament, pentru o eticheta in care scria ca produsul "stimuleaza sistemul nervos si muscular".
Ordinul european a reusit sa imparta in doua tabere autoritatile din domeniul alimentar. Pe de o parte Ministerul Agriculturii il sustine, pentru ca unde-i lege nu-i tocmeala, pe de alta Institutul de Cercetari Alimentare sustine ca regulamentul poate afecta calitatea produselor.
Exista o portita, dar e greu de trecut. Un aviz favorabil unei astfel de mentiuni poate da doar EFSA, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor.