Ministrul muncii promite: Din septembrie puteti plati online contributiile

26-08-2010 00:00


A trebuit ca zeci de mii de oameni sa se umileasca in fata ghiseelor la cozi invizibile pentru oficiali ca sa apara si o solutie civilizata. Cei platiti prin drepturi de autor sau PFA vor putea depune declaratiile de venit si on-line.

Pana pe 25 septembrie Guvernul va pune la punct un sistem prin care declaratiile de venit sa poata fi depuse pe internet.

Pana acum au venit sa-si depuna declaratiile mai putin de 10% dintre noii contribuabili. Printre ei sunt si artistii. Cei care se pregatesc de altfel sa intre in: "greva fiscala".

Pe internet a aparut o scrisoare deschisa catre Guvern, semnata de actori, cantareti, scriitori si pictori. Acestia condamna "statul la coada".

Cele mai mari probleme au aparut la completarea declaratiei tip, unde oamenilor li se cere de exemplu sa scrie intr-o casuta valoarea "salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat". O intrebare la care, daca ii iei repede, probabil ca multi demnitari, din domeniu, nu stiu sa raspunda.

Autoritatile sustin ca imbulzeala putea fi evitata daca oamenii depuneau contributia intr-un cont. Toate aceste probleme li s-au parut autoritatilor firesti intr-o tara europeana in anul 2010. Iar cozile prezentate la televizora au fost de fapt niste falsuri.

Europarlamentarul Cristian Preda, coleg de partid cu ministrul muncii, scrie pe blog ca Mihai "Seitan nu ar trebui remaniat, ci pus sa stea la coada".

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului muncii, Mihai Seitan:

• Declaratiile de venit se pot trimite prin posta, iar banii pot fi virati in conturile agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca si a caselor de pensii pentru a fi evitate cozile de la ghisee.

• Termenul limita de plata pentru declaratiile pe luna iulie este 25 septembrie

• Declaratiile nu trebuie depuse lunar. Acest lucru este necesar doar acum, iar din lunile urmatoare se vor face doar corectii daca apar schimbari.

• Penalizarile se vor da din momentul in care sistemul va fi pus "pe picioare" si va functiona. Se vor da amenzi doar cand se vor compara bazele de date ale ANAF cu declaratiile depuse la pensii si somaj, pentru a verifica daca persoanele care au venituri din activitati independente inregistrate la Fisc sunt aceleasi cu cele care au depus acum actele pentru plata contributiilor.

• In acest moment, interesul este ca oamenii sa vina si sa-si achite contributiile. Totul este ca ei sa participe la aceste bugete si sa poata beneficia de drepturile pe care le au in urma efectuarii acestor plati.

• Am dat o circulara prin care cer reprezentantilor Casei de Pensii si agentiilor de ocupare sa nu penalizeze persoanele care nu au reusit sa depuna declaratiile pana in 25 august.

• A fost aglomeratie la ghisee pentru ca oamenii, cand au anumite termene, vin in ultimele zile sa plateasca.

• Nu incerc sa penalizez pe cineva de dragul penalizarii, incerc sa-i fac sa intre in sistem.

Saptamana aceasta, in fiecare zi, s-au format cozi la casele de pensii si agentiile pentru ocuparea fortei de munca, atat in Bucuresti cat si in tara, pentru ca Ordonanta 58/2010 prevede declararea si plata contributiilor la asigurarile sociale pana pe 25 ale lunii, in cazul persoanelor care au venituri din activitati independente (drepturi de autor) si persoane fizice autorizate.

Iata ce trebuie sa faceti pentru a evita cozile de la institutiile implicate in acest proces, in cazul in care aveti de depus declaratii pentru veniturile obtinute din drepturi de autor!

VIDEO PROTVPLUS.RO