Comisia de sanatate din Senat a respins modificarile la Legea antifumat. SONDAJ: sunteti de acord cu schimbarea legii?

×
Codul embed a fost copiat

Comisia de sanatate din Senat a respins modificarile la Legea antifumat, care apareau intr-o propunere legislativa semnata de parlamentari de la toate partidele si prin care se infiinteaza cluburi de fumatori si se redefineste spatiul public inchis.

Decizia comisiei senatoriale vine dupa ce ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut, luni, un nou apel catre parlamentari pentru a "opri schilodirea legii antifumat".

Un proiect similar se afla insa si in dezbaterea Camerei Deputatilor, potrivit News.ro.

Comisia de sanatate a decis cu majoritate de voturi sa respinga modificarile la legea privind interzicerea fumatului in spatiile publice.

Sunteti de acord cu modificarea Legii anti-fumat astfel incat sa permita, in anumite conditii, fumatul in spatii inchise?
Da
Nu
Sage Quotes
 
 
 
 
 
 

Potrivit propunerii legislative, se redefineste spatiul public inchis, fata de legea initiala privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Astfel, daca in legea aflata in vigoare spatiul public inchis este definit ca spatiul accesibil publicului, incadrat de doi pereti si avand acoperis, in noua propunere legislativa, spatiul public inchis este definit ca spatiul care are acoperis, plafon sau tavan si care este incadrat de pereti, de jur imprejur.

Citește și
tigara
Initiatoarea legii anti-fumat propune noi modificari. Unde ar putea fi interzis sa iti aprinzi tigara
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Initiatorii au dorit, astfel, sa elimine interdictia de a se fuma pe terasele acoperite, asa cum este prevazut in prezent.

Propunerea legislativa mai prevede modificarea articolului 2, alineatul 2, prin care fumatul este permis numai in camere special amenajate sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritaore.

In plus, se adauga un nou alineat, care prevede ca fumatorii se pot constitui in asociatii si cluburi de fumatori, care pot amenaja spatii speciale destinate exclusiv fumatului si activitatii asociate fumatului.

”Eu m-am saturat de niste doamne frustrate de viata - au prea multi bani si au innebunit, nimeni nu le-a intrebat cum au facut banii - care cred ca poti sa interzici la modul acesta fumatul. Sunt studii care spun foarte clar: in baruri nu se mai fumeaza, in schimb se consuma etnobotanice la greu, ori alea fac mult mai mult rau”, a declarat, marti, Cristiana Anghel.

Anghel, care este si initiatoare a proiectului, a continuat:

”Eu nu am spus ca fumatorii au dreptul sa-i deranjeze pe cei nefumatori. Eu am zis ca este normal, cum era in legea veche, sa fie create spatii speciale pentru fumatori. in momentul in care este un nefumator si intra intr-un restaurant, fie el, fie cu copilul, sa nu fie deranjat de fumul celui care doreste sa fumeze. Dar daca mergem pe interzicere, atunci sa interzicem tutunul definitiv, pentru ca eu nu ma droghez, ca drogurile sunt ilegale. Sa vedem daca bugetul de stat poate sa suporte asemenea pierderi. Daca este sa mergem pe ceea ce face rau sanatatii... pai ciroza se face din bautura prea buna si prea multa. Hai sa interzicem si bautura”.

Propunerea legislativa este semnata de parlamentarii Cristiana Anghel (ALDE), Antal István (UDMR), Bejinariu Eugen (PSD), Blajut Viorel-Ionel (Independent) Ciobanu Liliana (Independent), Cristea Victor (PSD) Deaconu Mihai (Independent), Fenechiu Catalin-Daniel (independent), Grama Horia (PSD), Grecea Maria (PNL), Ibram Iusein (minoritati); Manolache Marius (PSD), Marin Laura (PSD), Matei Calin-Vasile-Andrei (PSD) Mirza Gavril (PSD), Negrut Clement (independent), Nica Nicolae-Ciprian (PSD) Nita Emil (PSD) Pambuccian Varujan - deputat UAR (minoritati); Pargaru Ion (PSD), Peia Ninel (PSD), Preda Cezar-Florin ( PNL), Rosca Lucretia ( PSD), Rotaru Razvan (Independent), Smarandache Miron Alexandru (PSD), Stan Ioan (PSD) Stanciu Anghel (PSD) Tanase Razvan-Ionut ( Independent) Tocut Dan-Laurentiu - deputat Independent; Tomac Eugen - deputat Independent; Uricec Eugen Constantin ( PSD), Weber Mihai (PSD).

Un proiect asemanator, de modificare a legii antifumat, se afla in prezent in dezbatere si la Camera Deputatilor.

Fumatul va fi permis in spatiile inchise special amenajate, spatiul public inchis fiind redefinit ca "spatiu incadrat de jur imprejur de pereti", potrivit unui proiect de lege adoptat in iunie de Senat, care modifica prevederile Legii antifumat.

De asemenea, fumatul va fi permis si in spitalele de psihiatrie, dupa ce managerii mai multor unitati au reclamat ca pacientii devin agresivi atunci cand nu pot fuma. Proiectul de lege se afla in prezent la comisia de sanatate din Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Proiectul va fi discutat in comisiile reunite juridica si de sanatate din Camera Deputatilor.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a depus mai multe amendamente la legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise, care se afla in Camera Deputatilor, la Comisia de sanatate, prin care doreste sa anuleze prevederile adoptate de Senat, si care schimbau sensul legii initiale, si sa adauge doua noi interdictii ale fumatului, in masina personala, daca se afla copii sau femei insarcinate si interdicatia tigarii electronice la locurile de joaca.

Apelul facut de ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut, luni, un nou apel catre parlamentari pentru a "opri schilodirea legii antifumat", precizand ca au fost aduse amendamente care pun in pericol sanatatea copiilor, dar si a tuturor romanilor, iar modificarea legii ar face din Romania prima tara care imblanzeste legea antifumat, record care nu este de dorit si care nu ne-ar face cinste.

"Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacata si in Parlament! I s-au adus amendamente care pun in pericol sanatatea tuturor romanilor, inclusiv a copiilor si adolescentilor. Aceste amendamente permit, in realitate, sa se fumeze in orice spatiu. Romania ar deveni un caz unic in lumea civilizata. Ar deveni, potrivit tuturor expertilor pe care i-am consultat, prima tara care imblanzeste legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc si pe care nu cred ca ni-l dorim", a spus ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, statistica privind fumatul este ingrijoratoare, mai ales cea care se refera la generatia tanara, adica la viitorul Romaniei.

"As vrea sa retineti! Unul din trei tineri cu varste intre 15 si 16 ani, adica in jur de 200.000 de copii, au fumat o data in ultimele 30 de zile. Daca o parte dintre ei vor deveni fumatori este si vina celor care astazi incearca sa schilodeasca legea antifumat! Populatia nu isi doreste o schimbare a legii anifumat asa cum este ea acum. Populatia nu isi doreste si nici macar fumatorii nu doresc acest lucru. Atunci ma intreb, dine doreste acest lucru", a spus ministrul Sanatatii.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Parlamentarii, acuzati ca vor sa permita din nou fumatul in spatii inchise. Cine sta in spatele noilor propuneri
Parlamentarii, acuzati ca vor sa permita din nou fumatul in spatii inchise. Cine sta in spatele noilor propuneri

Romanii nu vor ca legea anti-fumat sa fie modificata, dar parlamentarii incearca sa o schimbe astfel incat fumatul sa fie permis din nou peste tot.
 

Initiatoarea legii anti-fumat propune noi modificari. Unde ar putea fi interzis sa iti aprinzi tigara
Initiatoarea legii anti-fumat propune noi modificari. Unde ar putea fi interzis sa iti aprinzi tigara

Deputatul PSD Aurelia Cristea a depus mai multe amendamente la legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise, care se afla in Camera Deputatilor, la Comisia de sanatate.

Senatorii au votat modificarea legii antifumat. Locurile in care fumatorii si-ar putea aprinde tigarile, in public
Senatorii au votat modificarea legii antifumat. Locurile in care fumatorii si-ar putea aprinde tigarile, in public

Fumatorii si-ar putea aprinde in curand tigarile in spatii publice inchise, insa intr-unele amenajate special pentru ei.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).